Ivan Kesonja je umirovljenik koji je svojom upornošću pobijedio državnu administraciju. Uspio je izmijeniti 3 zakona, uskoro se mijenjaju i pravila za novac iz Europske unije, a sve kako bi svojoj zgradi, ali i drugima omogućio dizala.

Galerija


Sa šestog kata u prizemlje, bračni par Kresonja od nedavno može puno lakše. Zajedno s drugim stanarima u zgradi, osim onih iz prizemlja, ugovorili su zajam, pričuvu podigli za 200 kuna, i u zgradu ugradili dizalo.

Vezani članci Penjanje po stepenicama/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Još malo vremena ostalo za prijavu: Uskoro počinje projekt ugradnje dizala uz pomoć europskog novca Čekanje dizala (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zatočeni na visokom, a novac iz EU fondova nikako da se povuče: “Strah me kad pomislim da moram ići dolje"

"Promijenili smo tri zakona i prostorni plan. Mi smo hrabri otišli u taj zajam, jer imamo 8 invalida u ovoj zgradi", govori predstavnik stanara, Ivan Kresonja.

Pomoć države nisu mogli više čekati. Prema proceduri, novac iz EU fondova za ugradnju dizala ni ne mogu povući, jer Hrvatska novac za to nije ni predvidjela u Operativnom programu. Gospodin Kresonja izborio se da za ugradnju dizala više ne treba građevinska dozvola, kao ni privola svih stanara.

Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U cijeloj hrvatskoj ima 16 tisuća zgrada koje nemaju ugrađen lift, u njima živi oko 700 tisuća građana, što je otprilike grad veličine Zagreba. Na pomoć iz EU fondova građani još uvijek ne mogu računati."

Iz Ministarstva regionalnog razvoja poručuju kako su pokrenuli izmjenu Operativnog programa. Ali, natječaji za ugradnju dizala ne očekuju se prije iduće godine.

Gospodin Kesonja živi je primjer kako jedan umirovljenik, s nešto slobodnog vremena, može biti učinkovitiji od cijele države.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr