Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenja pravila

Hrvatski umirovljenik pobijedio državu: Izmijenio tri zakona kako bi svojim sustanarima olakšao život

Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Ivan Kesonja je umirovljenik koji je svojom upornošću pobijedio državnu administraciju. Uspio je izmijeniti 3 zakona, uskoro se mijenjaju i pravila za novac iz Europske unije, a sve kako bi svojoj zgradi, ali i drugima omogućio dizala.

Sa šestog kata u prizemlje, bračni par Kresonja od nedavno može puno lakše. Zajedno s drugim stanarima u zgradi, osim onih iz prizemlja, ugovorili su zajam, pričuvu podigli za 200 kuna, i u zgradu ugradili dizalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čekamo ocjenu ''Ako se Hrvatska popravi u povlačenju novca iz EU fondova, možemo dobiti sredstva i za ugradnju dizala'' Penjanje po stepenicama/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ugradnja "sa što manje dokumentacije" Još malo vremena ostalo za prijavu: Uskoro počinje projekt ugradnje dizala uz pomoć europskog novca

"Promijenili smo tri zakona i prostorni plan. Mi smo hrabri otišli u taj zajam, jer imamo 8 invalida u ovoj zgradi", govori predstavnik stanara, Ivan Kresonja.

Pomoć države nisu mogli više čekati. Prema proceduri, novac iz EU fondova za ugradnju dizala ni ne mogu povući, jer Hrvatska novac za to nije ni predvidjela u Operativnom programu. Gospodin Kresonja izborio se da za ugradnju dizala više ne treba građevinska dozvola, kao ni privola svih stanara.

Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Umirovljenik pobijedio državu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U cijeloj hrvatskoj ima 16 tisuća zgrada koje nemaju ugrađen lift, u njima živi oko 700 tisuća građana, što je otprilike grad veličine Zagreba. Na pomoć iz EU fondova građani još uvijek ne mogu računati."

Iz Ministarstva regionalnog razvoja poručuju kako su pokrenuli izmjenu Operativnog programa. Ali, natječaji za ugradnju dizala ne očekuju se prije iduće godine.

Gospodin Kesonja živi je primjer kako jedan umirovljenik, s nešto slobodnog vremena, može biti učinkovitiji od cijele države.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene