Više od 16 tisuća zgrada u Hrvatskoj nema dizalo, a za polovicu nema nikakvih prepreka da se on i ugradi, osim onih novčanih.

Galerija


Iako u Europskim fondovima postoje sredstva rezervirana isključivo za ugradnju dizala, Ministarstvo nikako da raspiše natječaj.

Vezani članci Na terenu vatrogasci i policija Nesvakidašnji događaj na zagrebačkoj Ljubljanici: Žene ostale zarobljene u liftu na 16. katu Slika nije dostupna Plan koji je naišao na poteškoće, ali ne novčane: Ovaj projekt mogao bi zaposliti 20.000 ljudi

Do tad, stanari se muče, a neki od njih baš zbog problema s liftovima, ne izlaze iz stana po nekoliko dana.

"Za Božić sam bila malo bolesna i nisam do Sveta tri kralja izašla iz stana", govori Anđelka.

Nije jedina koja se muči, pa stanari žele ugraditi dizalo. Za to se moraju svi usuglasiti, uključujući i one u prizemlju. Njihov predstavnik svjestan je da sami taj novac nemaju, ali za ugradnju dizala postoji novac u Europskim fondovima.

Nikako do novca za dizala (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Nikako do novca za dizala (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

No to nikako da se ostvari, a na to čeka oko 8 i pol tisuća zgrada, upozorava oporba.

"Sve je posloženo, može se realizirati. Dakle samo jedna osoba je odgovorna, a to je ministrica Žalac", govori Silavno Hrelja, Hrvatska stranka umirovljenika.

A ministrica tvrdi da se traži ugradnja velikog broja dizala, što je zasad nemoguće.

"Sumnjam da ćemo moći sve liftove u cijeloj državi financirati kroz jedan ograničeni poziv. Dok ne izmijenimo operativni program. Mi to naravno kao ministarstvo imamo u vidu i naravno da ćemo o tome razgovarati", govori Gabrijela Žalac, ministrica europskih fondova.

Jedan lift stoji od 30 do 50 tisuća eura. Dobro to znaju stanari zgrade u kojoj su ga sami platili. Projekt za novac iz Europske unije nisu dočekali, pa se nadaju povratu.

"Sve su financirali stanari. Uspjeli smo, o kvaliteti života koja nam se promijenila i o svemu što smo dobili o tome uopće ne trebam razgovarati", govori Seka Žeravica, predstavnica stanara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr