Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ulazak Hrvatske u NATO pitanje vremena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavi li s uspješnim političkim i vojnim reformama, ulazak Hrvatske u NATO samo je pitanje vremena, izjavio je u utorak u Zagrebu visoki dužnosnik Sjeveroatlanskog saveza.

"Puno toga još trebate učiniti, no možete računati na punu potporu Saveza... Ulazak Hrvatske u NATO samo je pitanje vremena", rekao je pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za obrambenu politiku i planiranje John Colston.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

On je u vojarni Črnomerec pred stotinjak časnika i dočasnika Hrvatske vojske održao predavanje o temi "Transformacija NATO-a" u kojem je govorio o izazovima s kojima se suočava taj političko-vojni savez s 26 članica.

Osnovan prije više od 50 godina u okolnostima Hladnog rata, NATO se danas više ne suočava s prijetnjama konvencionalnih ratnih sukoba, nego s terorizmom, širenjem nuklearnog naoružanja i oružja za masovno uništenje, rekao je Colston.

To zahtjeva niz političkih i vojnih reformi, kojima je cilj povećati
operabilnost i opremljenost vojnih snaga članica, ali i potaknuti suradnju i dijalog kako unutar Saveza, tako i izvan njega, naglasio je Colston.

Prema njegovim riječima, svjetske se krize više ne mogu rješavati na konvencionalan vojni način.

 "Mir, sigurnost i razvoj danas su povezani više nego ikada u povjesti", istaknuo je Colston i kao primjere izdvojio Afganistan i Kosovo, gdje NATO s međunarodnom zajednicom pokušava uvesti mir i sigurnost, ali i stvoriti uvjet za održiv život nakon ratnih i etničkih sukoba.

U dijelu koji se odnosi na proširenje, dužnosnik Saveza ponovio je poruke s posljednjeg summita NATO-a u Rigi kada su šefovi država i vlada zemalja članica ohrabrili napore zemalja kandidatkinja, među njima i Hrvatske, i zajamčili da će se spremnost za ulazak u NATO procjenjivati na temelju individualnih postignuća svake zemlje.

Colston je osobito pohvalio napredak Zagreba u osuvremenjivanju oružanih snaga, ali i upozorio kako još treba mnogo učiniti na stjecanju potpore javnosti za ulazak u NATO, povećati izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a, nastaviti reformu pravosuđa i intenzivirati povratak manjinskih izbjeglica i povratu njihove imovine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene