Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena života

Ukrajinske izbjeglice trebale bi se zapošljavati u privatnom sektoru: No na razini institucija i dalje se bore s raznim preprekama

Ukrajinske izbjeglice trebale bi se zapošljavati u privatnom sektoru. Na to poziva nova inicijativa Europske banke za obnovu i razvoj. Dok se Ukrajinci u Hrvatskoj osjećaju dobrodošlo, na razini institucija i dalje se bore s raznim preprekama.

U Hrvatsku je od početka rata stiglo više od 22 tisuće Ukrajinaca, najviše žena s malom djecom. Procjena je da je njih 5 do 6 tisuća radno sposobno.

"Ova inicijativa je vrlo osjetna i pozamašna i može se preliti na promjene života stvarnih ljudi ovdje u Hrvatskoj, govori Victoria Zinchuk, regionalna direktorica za centralnu Europu, EBRD.

Pročitajte i ovo Strani radnici spašavaju turističku sezonu - 2 "Nema tko raditi" Strani radnici kao ključ za spas domaće ekonomije: "Netko turističku sezonu mora odraditi na svojim leđima"

Najčešće se zapošljavaju u ugostiteljstvu i prodaji. Jedan trgovački lanac zaposlio ih je 24 i planira još, posebno u sezoni. To je također i odličan način da se osigura dostatan broj zaposlenika u trgovinama.

Više od 200 Ukrajinaca zaposlilo se zahvaljujući udruzi Svoja. Njih više od 60 ovdje je čak i nastavilo svoj biznis.

Pročitajte i ovo Strani radnici u građevinarstvu - 3 Nikad veća potražnja Poslodavci na mukama, moraju uvoziti radnike, a to nije jeftino: ''Bitno bi bilo da trajno onda ostanu tu''

Zaklada Solidarna odradila je više od tisuću sati tečajeva hrvatskog jezika. Velik je problem, ističu, sporost priznavanja inozemnih diploma.

"Trenutno po ubrzanom postupku nostrifikacija diploma traje oko dvije godine", napominje Ivan Blažević, direktor zaklade Solidarna Hrvatska.

A za to vrijeme, turiste će, čini se, posluživati i visokoobrazovane izbjeglice, zaključuje novinarka Viktorija Bednjanec

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene