Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nema tko raditi"

Strani radnici kao ključ za spas domaće ekonomije: "Netko turističku sezonu mora odraditi na svojim leđima"

Aktualno Galerija Strani radnici spašavaju turističku sezonu - 4 Strani radnici spašavaju turističku sezonu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici spašavaju turističku sezonu - 3 Strani radnici spašavaju turističku sezonu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici spašavaju turističku sezonu - 2 Strani radnici spašavaju turističku sezonu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Strani radnici spašavaju turističku sezonu - 1 Galerija 1/4 >>
Od početka godine izdano je više od 54 tisuće radnih dozvola za strance. A za prošlu cijelu godinu imali smo na tržištu više od 124 tisuće stranih radnika. I dok u Hrvatskoj oni spašavaju ekonomiju, postoje poslodavci koji ih zapošljavaju na crno i ne isplaćuju plaće. Što je najgore, njima je manji problem platiti kaznu, nego poštovati zakon.

Azijska hrana sve je popularnija, kao i potraga za kvalitetnim radnicima. Glavni šef kuhinje John Robert Tamonam, rekao je novinarki Dnevnika Nove TV Anji Perković da je i više nego zadovoljan u Hrvatskoj, a otkrio je i ovo: "Dobio sam privilegiju i moja obitelj može doći. Dolaze već sljedeći mjesec. I da, mislim da ću ostati ovdje barem nekoliko godina", kaže ponosno. A Plaća? "Nemam što reći, bolja je nego što sam očekivao".

Nije čudno da je stranih radnika u Hrvatskoj sve više, jer potrebe tržišta su velike. Strani radnici mogli bi biti ključni za spas domaće ekonomije.

Potvrđuje to i Davor Binenfeld, vlasnik restorana. "Ja mislim da nam već spašava, ne trebamo biti slijepi. Imamo preko sto tisuća radnika iz uvoza i imat ćemo još desetke tisuća u smislu turizma i ugostiteljstva", kaže, i dodaje "Da toga sada nema, ne bi radili".

Dok se meso okreće na roštilju, prvi val gostiju stiže, a netko turističku sezonu mora odraditi na svojim leđima. U Dalmaciji nedostaje radnika, pa potraga traje, pojašnjava to i Duje Pisac, vlasnik restorana iz Splita.

"Tolike su potrebe da se bojim da se ove godine neće otvorit 20% restorana normalnog kapaciteta. Nema jednostavno tko raditi. Najčešće dolaze ljudi iz Srbije, razumiju se u posao, znaju raditi roštilj, nemaju govornu barijeru za razliku od ljudi iz Nepala, Makedonije", kaže Pisac.

Uz poslodavce koji poštuju zakone i osiguraju svojim radnicima sve što je potrebno, nađe se i pokoji lovac u mutnom. Radnika ne prijavi i ne isplati plaću. Iz ureda pučke pravobraniteljice dobivaju na desetke takvih pritužbi, potvrđuje zamjenica Dijana Kesonja.

"Ono na što nam najčešće ukazuju, da rade bez radnih dozvola, ne isplaćuju se plaće, vode se neuredne evidencije o rasporedu radnog vremena", naglašava Kesonja.

Resorni ministar kaže, svaka sumnja se prijavi i svakog tko krši zakon prema svome radniku trebalo bi biti sram. "Da se ti poslodavci prokažu, a ne da to bude narativ da sve više poslodavaca takvo što čini", ističe ministar Piletić i dodaje, "Mi i dalje smatramo da je riječ o izuzecima, a ne pravilu jer je vise od 124 tisuće stranih radnika dobilo dozvole prošle godine", naglašava.

Dok ministar tvrdi da se radi o izuzecima, inspekcija je utvrdila nepravilnosti i kršenja prava za 526 strana radnika. Kesonja kaže kako su "čak 81 od 137 poslodavaca platiti u roku 30 tisuća kuna za svakog stranog radnika, kako bi ipak mogli nastaviti s obavljanjem djelatnosti".

Očito se takvim poslodavcima više isplati platiti kaznu, nego prijaviti radnika, možda bi država trebala razmisli i kazne povećati, zaključuje novinarka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene