Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život na selu u kolicima

Marijana će se i dalje boriti: Od snova da se slobodno kreće, živi i radi neće odustati

Aktualno Galerija Marijana Koški, Budrovci - 1 Marijana Koški, Budrovci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marijana Koški, Budrovci - 2 Marijana Koški, Budrovci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marijana Koški, Budrovci - 3 Marijana Koški, Budrovci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marijana Koški, Budrovci - 4 Marijana Koški, Budrovci - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marijana Koški, Budrovci - 5 Galerija 1/5 >>
Život na selu bez liječnika, vrtića, trgovina ili autobusnih veza nekima nije lak sam po sebi. No, jeste li se zapitali kako u ruralnim područjima žive osobe s invaliditetom? Samo u Slavoniji ima ih više od 100.000. Mnogi ne mogu izaći ni iz vlastitog dvorišta. Jedna od njih je i hrabra, uporna mlada žena iz Budrovaca kod Đakova Marijana Koŝki koja to želi promijeniti. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Marijana Koŝki je rođena s teškim oštećenjem kralježnice. Cijeli život nailazi na prepreke. Živi u Budrovcima.

Da bi bila mobilnija, kupila je električno vozilo, no nogostup u njezinoj ulici oštećen je i neprilagođen. Prisiljena je kretati se cestom.

Nakon 1000 opasnih metara, nove, sigurne staze. Na području grada Đakova izgrađeno ih je oko 25 kilometara, no Marijanina ulica u nadležnosti je Hrvatskih cesta i još nije došla na red.

''Ja gledam osobe s invaliditetom u gradu koji žive, oni vode normalne živote s puno težim invaliditetom, mene je ova sredina obilježila totalno'', kaže Marijana, koja ne može u trgovinu, niti se ukrcati u autobus za Đakovo, kao ni u knjižnicu, niti u kino.

Uporno piše institucijama, no sustav je gura u kuću. ''Osjećam se izolirano, jednostavno mi je uskraćeno pravo na socijalizaciju'', upozorava Marijana.

Uporna je bila i u traženju posla. Nije pokleknula ni nakon neugodnih situacija: ''Sat vremena prije nego što sam trebala doći na razgovor, nazvali su me da oni ipak nemaju prilagođeni ulaz u zgradu Uprave.''

Nedavno je ipak dobila posao i danas radi od kuće za jednu vinkovačku tvrtku. Njezin slučaj ušao je u izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak.

''Još uvijek postoji nedostatak senzibiliteta nositelja vlasti na svim razinama od nacionalne, ali prepreke se najviše odnose na neke mjere i aktivnosti koje mogu poduzeti regionalne i lokalne vlasti'', kaže savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Područnog ureda Osijek Mario Burek.

U pet slavonskih županija živi 110.000 osoba s invaliditetom. Najteže je u ruralnim krajevima, gdje su neki doslovce odsječeni od svijeta, a Burek upozorava: ''Po 20 godina nisu izašli iz svoje kuće, a tu govorimo o mjestima koja su pet, šest kilometara udaljena od Osijeka, Đakova…''

Pročitajte i ovo Provjereno: Robert Panijan - 6 INVALIDITET NE SMIJE BITI PREPREKA Provjereno ga je snimalo prije 15 godina dok se borio sa zloćudnim tumorom. Njegova današnja priča je nevjerojatna

Pročitajte i ovo Suzana Rešetar, udruga Sjena u saborskoj proceduri Udruge nezadovoljne zakonom o osobnoj asistenciji: "Nećemo odustati od borbe za naša zajamčena ljudska prava"

Resorno ministarstvo u projekte socijalizacije izdvaja desetke milijuna eura, no od ruralnih krajeva u tome sudjeluje tek pokoja općina. Marijana će se i dalje boriti. Od snova da se slobodno kreće, živi i radi, neće odustati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene