Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad veća potražnja

Poslodavci na mukama, moraju uvoziti radnike, a to nije jeftino: ''Bitno bi bilo da trajno onda ostanu tu''

Aktualno Galerija Strani radnici u građevinarstvu - 4 Strani radnici u građevinarstvu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici u građevinarstvu - 3 Strani radnici u građevinarstvu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici u građevinarstvu - 2 Strani radnici u građevinarstvu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Strani radnici u građevinarstvu - 1 Galerija 1/4 >>
Nikad veća potražnja za stranim radnicima u Hrvatskoj. Samo u prva tri mjeseca izdano je više od 54.000 dozvola. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

Najviše stranaca radi u građevini, što je za poslodavce višestruko skuplje, ali drugog izbora nemaju. Kao ni oni koji idu u renovaciju svojeg doma, pa neki moraju čekati tjednima, nekad i mjesecima, samo da dobiju termin.

Na gradilištu na kojem sada radi Valter Harizi tek je tri mjeseca, ali zbog svojeg ranijeg iskustva ima ljude ispod sebe. Iz Albanije je stigao prije šest godina: ''Ovdje je najbolja plaća, ljudi su dobri.''

Uz njega u toj građevinskoj tvrtki radi oko 250 stranaca. Još se čeka odobrenje za 150 dozvola. Predvode susjedi, ali u posljednje vrijeme sve je više radnika iz Indije, Bangladeša, Uzbekistana, Pakistana.

"Uglavnom zahtijevaju izuzetno veliku prilagodbu ulaska u sustav kompanija, što izuzetno povećava troškove", kaže Drago Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke

Kad se pošteno uhodaju, odu dalje. Ali trenutačno drugog izbora za poslodavce nema.

"Bitno bi bilo da trajno onda ostanu tu, a ne da im postajemo kratkotrajni edukacijski centri", kaže Kamenski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA TISUĆU EURA Put u ''bolji život'': Vozio čamac na prikolici i u njemu skrivao migrante, mogli su se i ugušiti

Samo u prva tri mjeseca bilo je više od 54.000 zahtjeva. Za usporedbu, u cijeloj 2022. bilo ih je više od 129.000, a najveći dio tiče se građevine.

"Ako govorimo o državama iz kojih dolaze, to su uglavnom Bosna i Hercegovina, Nepal, Srbija, Indija i Kosovo", kaže Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Uz krizu i iseljavanje faktor je i nezainteresiranost za strukovne škole, no to se polako mijenja, sudeći po anketi HZZ-a koju provode među osmašima.

"Tu se vidi porast prema strukovnom obrazovanju, to ide u pozitivnom trendu, ali još uvijek nedostatno", poručuje rukovoditeljica Odjela za rad s poslodavcima.

Dok je Nepalcima i Indijcima koji ubrzano preuzimaju tržište glavna prepreka jezik, domaći su kućni majstori traženi kao suho zlato.

Pročitajte i ovo Indijci u Podravini (Foto: ePodravina.hr/Ivan Balija) - 5 Plaća duplo veća Trideset Indijaca pronašlo posao i novi dom u Podravini: "Želio sam pokazati svoje vještine, došao sam zaraditi"

"Za kuhinju, recimo, dođe mi keramičar, obije keramiku i kaže - sad moram nekamo ići i onda ga nema tri sata, valjda negdje drugdje radi", ispričao je Zlatko Ivanković iz Zagreba.

Sada je na redu kupaonica i zahod. Ukupno svega pet kvadrata, ali posla za gotovo dva tjedna s čak 40 vreća šute. Ovaj put pala mu je sjekira u med.

"Dogovorili smo se u pet minuta", kaže Ivanković. Radovi kod Zlatka neće potrajati, ali kraj borbe s manjkom radnika još se ne nazire.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene