Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komičar u politici

Ukrajina: Prema anketama, u drugom krugu Zelenskij će se sučeliti s Porošenkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komičar Volodimir Zelenskij, vodeći u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini, 21. travnja će se u drugome krugu sučeliti s dosadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom, na odlučnim izborima za tu zemlju pogođenu ratom, prema izlaznim anketama.

Dok se kritičari Zelenskog pitaju ima li on kapacitet za upravljanje zemljom i upozoravaju na neodređenosti njegova programa, taj netipični kandidat je u potpunosti iskoristio odbacivanje elita, globalni trend osobito jak u Ukrajini nakon dugih godina teških gospodarskih problema i korupcijskih skandala.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane u Zaporižju 172. dan rata Dramatično upozorenje iz Ukrajine: ''Nuklearni terorizam Rusije u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama''

Zelenskij (41), čije se političko iskustvo ograničava na ulogu profesora povijesti koji je naglo postao predsjednik u tv-seriji, dobio je 30,4 posto glasova, prema izlaznoj anketi konzorcija "Exit poll national" koji okuplja tri instituta.

Glumac je daleko odmakao dosadašnjem predsjedniku Petru Porošenku koji je dobio 17, 8 posto glasova.

Vodeća prema anketama na početku kampanje, neumorna bivša premijerka Julia Timošenko (58), eliminirana je nakon što je dobila samo 14,2 posto glasova, prema tim anketama.

Ona tvrdi da joj pripada drugo mjesto i upozorava na nepoštene ankete i manipulacije rezultatima u zemlji koja je doživjela dvije revolucije u 28 godina neovisnosti.

Policija je izvijestila da je primila 1700 prijava nepravilnosti. Sve ankete objavljene u ukrajinskim medijima donose isti redoslijed troje favorita.

"Ovo je tek prvi korak prema uvjerljivoj pobjedi", rekao je Volodimir Zelenskij iz svog stožera. "To je tek početak, nećemo se opustiti", nastavio je i jamčio da ne namjerava pregovarati s eliminiranim kandidatima i sažima svoju strategiju u: "Samo pobjeda!".

Izborno povjerenstvo trebalo bi objaviti prve djelomične rezultate tijekom noći. Ono je u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu procijenilo da je sudjelovanje iznosilo 45 posto, što predstavlja porast u odnosu na 2014. godinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene