Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nisam lud, razuman sam. Za sada"

Ukrajinski komičar favorit je u utrci za predsjednika: Po pobjedu ide bez stranke, programa i političkog iskustva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popularni ukrajinski komičar mogao bi postati novi predsjednik te države. Naime, ankete pokazuju da će Vladimir Zelenski uvjerljivo pobijediti u prvom krugu nedjeljnih izbora.

Ukrajinci ga gledaju u seriji u kojoj glumi profesora povijesti koji igrom slučaja postane predsjednik države, a sada mu se ta funkcija smiješi i u stvarnom životu. Vladimir Zelenski na predsjedničkim izborima kandidirao se iz šale, koju Ukrajinci ju očito nisu shvatili. Iako se na izborima natječu rekordna 44 kandidata, upravo se komičaru predviđa pobjeda u prvom krugu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Joe Biden i Vladimir Zelenski Preokret Ipak stiže pomoć: Biden obećao Zelenskom isporučiti ATACMS projektile dugog dometa?

"Ljudi se identificiraju sa mnom jer sam otvoren, nekada povrijeđen, ljutit, uzrujan. Ne skrivam emocije pred kamerom, ne pokušavam izgledati drugačije. Ako sam u nečemu neiskusan, onda sam neiskusan. Ako nešto ne znam, to iskreno i priznam", rekao je Zelenski.

Iako nema nikakvog političkog iskustva, ima veliku potporu ukrajinske mladeži, koja je sita postojećih političkih elita. Upravo u 41-godišnjem glumcu vide najboljeg borca protiv raširene korupcije u državnim strukturama.

Još je neizvjesno tko će s njim uči u drugi krug. Aktualni predsjednik Porošenko i bivša premijerka Timošenko gotovo su izjednačeni.

"Jesam li toliko lud? Želim li ostati bez svog života i reputacije? Nisam lud, razuman sam. Za sada. Može se poludjeti među tim vukovima. Nadam se da ću zadržati bar nešto zdravog razuma", rekao je Zelenski.

Nije jasno što i kako planira raditi osvoji li predsjednički mandat pošto se kandidirao bez ikakvog programa. Nema potporu nijedne političke stranke, što znači da nema nijednog zastupnika u parlamentu, koji u Ukrajini donosi zakone.

On nije jedini glumac koji se okušao u političkim vodama. Ronald Regan bio je predsjednik SAD-a, a Arnold Schwarzenegger guverner Kalifornije. Politički aktivnih glumaca bilo je i u Hrvatskoj. U Saboru su, primjerice, sjedili Relja Bašić i Zlatko Vitez, koji je obnašao i dužnost ministra kulture.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene