Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić o Ini, MOL-u i Petraču

'Uistinu ne znam što je Hrvatska dobila prodajom Ine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u Barbanu, na zamolbu novinara da obrazloži svoju jučerašnju izjavu kako je zatražio da Uskok ispita bivšeg premijera Ivu Sanadera i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca o prodaji Ine MOL-u, ponovio kako ne zna što je Hrvatska tom prodajom dobila i da mu je čudno što u tome nije sudjelovala uprava Ine.

Mesić, koji je tu izjavu dao jučer u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu', rekao je novinarima da mu je bilo postavljeno pitanje u vezi sa zanimanjem Uskoka za prodaju Ine. 'S bivšim premijerom razgovarao sam i upozoravao da bi bilo dobro da se, ako se Ina prodaje, obave razgovori i s Upravom INE'. 'Međutim, nakon nekoliko mojih intervencija ti razgovori nisu obavljeni', istaknuo je Mesić dodavši kako je osobno smatrao da, ako se Ina prodaje, najviše o toj tvrtki može zasigurno reći njena uprava.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Sanader vs. Mesić Mesić: Ne znam zašto se Sanader ljuti

>> DORH već istražuje dogovor Ine i MOL-a

'Kada sam zadnji put razgovarao sa Sanaderom, kazao je da nema potrebe za razgovore s Upravom Ine, jer je Polančec sve dogovorio. Ugovor sam naknadno vidio, ali iz tog ugovora ne vidim što je Hrvatska dobila,' rekao je Mesić. Dodao je kako su vlasnička prava poznata i po njima 47 posto pripada MOL-u dok 43 posto ima hrvatska strana. Međutim, rekao je, upravljačka prava su u najvećem djelu prenesena na MOL jer ima većinu u Nadzornom odboru, a u Upravi su po tri člana pri čemu je odlučujući glas predsjednika Uprave, koji je iz MOL-a. 'Uistinu ne znam što je time Hrvatska dobila. Čudno mi je da se prodaje najveća vrijednost Hrvatske a da nitko iz Ine ne može u tome sudjelovati i reći svoje mišljenje,' kazao je Mesić.

'Čekam odluku Komisije za pomilovanje u Petračevom slućaju'

Opovrgnuo je navode nekih medija da je i njegova kćer imala dionice u Ini koje je potom prodala MOL-u. 'Volio bih da je netko iz moje obitelji imao ili ima dionice Ine, ali na žalost nema. Mojim provokatorima mogu samo poručiti da nitko od moje obitelji nema niti jednu dionicu niti u jednoj firmi,' poručio je Stjepan Mesić. Komentirajući na zamolbu novinara vijest kako će Komisija za pomilovanje za tjedan dana razmotriti molbu za pomilovanje Hrvoja Petrača i odlučiti hoće li hrvatskom predsjedniku predložiti da ga pomiluje, Mesić je kazao kako u ovom trenutku ne može ništa reći dok Komisija ne odluči. 'Ništa ne znam i ne mogu donijeti nikakvu odluku dok o tome ne odluči Komisija za pomilovanje', zaključio je Mesić. Predsjednik Mesić danas je u Barbanu nazočio svečanom obilježavanju Dana općine i položio kamen temeljac za prvu trafostanicu Poduzetničke zone Barban. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene