Država ovih dana izvor dodatne zarade traži pojačanim poreznim inspekcijama. Češljaju se blagajne kozmetičara, online trgovaca, autoprijevoznika.

Galerija


Na vrata salona za uljepšavanje Antonije Tretinjak idućeg tjedna mogla bi pokucati porezna inspekcija. Pojačano se nadzire provođenje fiskalizacije, a na red je stigla i njezina djelatnost. Nenadani posjet nije joj ništa novo.

Vezani članci Razrušeno središte Gline Banovinu zatreslo 5,0 po Richteru, ali tlo i dalje podrhtava: Gradonačelnik Gline potvrdio da je evakuirana jedna obitelj Slika nije dostupna Tko i gdje najčešće vara državu? "Kad bi svi izdavali račune, mi bismo vjerojatno imali manji porez"

"Ja sam imala prije nekoliko godina gospodarsku inspekciju. Sve je bilo u redu. Gospođa je došla nenajavljeno, provjeriti stanje u kasi, provjeravali su i radnike jesu li prijavljeni", kaže Antonija.

Iskustva su pozitivna, iako nelagodu stvara sama prisutnost inspektora tijekom radnog vremena.

"Nezgodno nam je prekinuti kad je tretman u tijeku. Mi ih zamolimo uvijek da pričekaju da tretman završi, imaju razumijevanja za to. Nije nikome ugodno kad dođu. Sigurno jedna knedla u grlu postoji, ali oni rade svoj posao, mi svoj'', dodaje Antonija.

Da im ono što su zaradili ne bi palo u vodu, poduzetnici moraju paziti da na kraju mjeseca nemaju nikakvih viškova u blagajni. Jer kazne su drakonske - od 10 do 500 tisuća kuna.

Čini se kako ipak igraju po pravilima, što potvrđuju i brojke. U veljači prošle godine izdano je 150 milijuna računa, a ove godine ta brojka je za 10 milijuna veća i iznosi 160 milijuna. Veći je i promet - prošle godine u veljači proknjiženo je 10,4 milijarde kuna, ove godine 11,6 milijardi.

"Nije se za igrati, upravo zato i upozoravamo. Zbog sitnih manjkova, viškova, nikad nije ni do sada bilo po našim nekakvim evidencijama zatvaranja objekata. Ako to nije išlo, poslije višekratnih upozorenja, naravno da je krajnja mjera bilo pribjegavanje pečaćenju", rekao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Da ne bi poreznici vadili pečate, osim kozmetičara, sljedeći tjedan neka se pripaze i oni koji pružaju usluge online trgovine i kopnenog prijevoza putnika. Do iduće srijede, i oni će biti na meti Porezne uprave.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr