Porezna inspekcija, ilustracija (Dalibor Urukalović/Pixsell)
Porezna inspekcija, ilustracija (Dalibor Urukalović/Pixsell)

​Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave od danas do 14. kolovoza, u cilju sprječavanja sive ekonomije, provodit će pojačan nadzor fiskalizacije u cijeloj Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na obali i otocima.


Kažu da će inspekcije raditi svakodnevno, uz 24 satnu nazočnost na terenu. Naročito će se kontrolirati pekare, iznajmljivači i hoteli te taksi-službe.  

Vezani članci Maske: Novo normalno, novi problemi - 3 Riječkog poduzetnika zatekli bez maske u vlastitoj trgovini pa zaradio paprenu kaznu: ''Ako to moram platiti, mogu staviti ključ u bravu!'' Crni petak, ilustracija Mnogi prate sniženja za Crni petak, ali to čini i tržišna inspekcija

"Porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini obvezni su promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način", kažu u Poreznoj upravi i napominju da u sustavu fiskalizacije svakodnevno prate i analiziraju podatke o fiskaliziranim računima i temeljem obavljene analize rizika provode nadzorne aktivnosti.

Podsjećaju na svoju nagradnu igru "Bez računa se ne računa" te pozivaju građane da se aktivno uključe u borbu protiv sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije te da im prijavljuju nepravilnosti.