Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"HAJKA NA LIJEČNIKE"

Udruga liječnika traži novi zakon o pobačaju: "Uloga priziva savjesti je pogrešno interpretirana"

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
HUBOL traži novi zakon o pobačaju i prekidu trudnoće. Oglasili su se priopćenjem u kojem reagiraju na prozivanje ginekološke struke.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika regirala je na prozivanja ginekološke struke u javnosti u slučaju Mirele Čavajde.

Tvrde da se ponovo stvara atmosfera hajke na liječnike. 

Naglasili su kako feticid nije reguliran u hrvatskom zakonodavstvu tj. niti jedan propis ga ne spominje. Izražavaju bojazan da je stoga moguće zakonski kazneno prijaviti liječnika počinitelja feticida. Prekid trudnoće u slučaju teško malformiranog ploda bez feticida se ne radi jer je besmislen, naglasili su. 

Priopćenje HUBOL-a prenosimo u cijelosti:

"Uz iskreno žaljenje zbog tuge koja prati težak slučaj trudnice čije nerođeno dijete ima tumor na mozgu, HUBOL sa zaprepaštenjem prati mnoštvo poluistina koje su preplavile medije i društvene mreže te koje krivo informiraju opću javnost, ali i stručnu javnost nedovoljno upućenu u pravnu regulativu cijelog slučaja. Nažalost, ovime se ponovo stvara atmosfera hajke na liječnike što HUBOL smatra nedopustivim.

Ono najvažnije što udruga bolničkih liječnika želi poručiti javnosti je da je uloga priziva savjesti sasvim pogrešno interpretirana. U medijima i javnosti je u ovih nekoliko dana višekratno i jasno rečeno kako priziv savjesti ima svoj temelj kako u međunarodnim pravnim dokumentima, tako i u hrvatskim zakonima i u Kodeksu medicinske etike.

Stoga HUBOL smatra da je pravno oko instituta priziva savjesti sve jasno. Ono što je pak potrebno naglasiti je da se u slučaju navedene trudnice ne radi o prizivu savjesti. HUBOL smatra nužnim također naglasiti da zakonsko pravo žene na pobačaj na zahtjev i prekid trudnoće te pravo liječnika na priziv savjesti ne smiju isključivati jedno drugo.

Ministarstvo zdravstva dužno je osigurati uvjete ostvarenja oba prava.

Ginekološka struka pobačajem smatra prekid trudnoće do 22. tjedna. Prekid trudnoće nakon 22. tjedna je porod jer plod te dobi može preživjeti izvan maternice.

Prekid trudnoće porodom se radi u slučaju ugroženog života majke i tada se nakon poroda vodi borba za život djeteta. Prekid trudnoće kod teško malformiranog ploda znači feticid. Feticid nije reguliran u hrvatskom zakonodavstvu tj. niti jedan propis ga ne spominje. HUBOL izražava bojazan da je stoga moguće zakonski kazneno prijaviti liječnika počinitelja feticida.

Prekid trudnoće u slučaju teško malformiranog ploda bez feticida se ne radi jer je besmislen. U slučaju prekida trudnoće porodom teško malformiranog ploda koji bi rezultirao porodom živog djeteta, liječnik neonatolog pedijatar zakonski je dužan zbrinuti dijete na najbolji mogući način, inače i on riskira tužbu za nesavjesno liječenje.

Trenutno važeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece je zastario i više ne može biti temelj pravne regulative u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP-ov prijedlog U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba"

HUBOL zahtijeva donošenje novog zakona koji će jasno i nedvojbeno razjasniti sva prava i obveze liječnika vezane uz prekid trudnoće te štititi djecu, trudnice, majke i liječnike od pogrešnih tumačenja. U proces donošenja navedenog zakona nužno je uključiti pravne stručnjake i liječnike kako bi se definirala rješenja za sve potencijalne probleme.

Pročitajte i ovo Prosvjed podrške Mireli Čavajdi - 2 Prosvjedi u devet gradova Potresno svjedočanstvo iz Osijeka: "Rekli su mi da odem u WC i u rukama držim plod"

"Smatramo da mi, liječnici-profesionalci, imamo pravo na odgovarajuću pravnu zaštitu u obavljanju našeg posla. Dosta nam je situacija u kojima politika preko leđa liječnika pere ruke od svojih brljotina i neriješenih problema" ističe Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene