Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poruka odvjetnice

Petrova odbila Mirelu Čavajdu: "Zbog hitnosti situacije, na prekid trudnoće ide u Ljubljanu"

Mirela Čavajda - 1
Mirela Čavajda - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Mirela Čavajda pobačaj će obaviti u Sloveniji nakon što su u zagrebačkoj klinici u Petrovoj rekli da nisu u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije.

Mirela Čavajda pobačaj će obaviti u Sloveniji. U Zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb u Petrovoj donijeli su odluku da nisu u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije, doznaje DNEVNIK.hr.

"Sukladno odluci drugostupanjske komisije i uputi koju je ministar Beroš dao na jučerašnjoj konferenciji za medije, Mirela se danas obratila bolnici u Petrovoj sa zahtjevom za prekid trudnoće", potvrdila je Mirelina odvjetnica Vanja Jurić.

"Bolnica u Petrovoj, međutim, nije u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije i odredbama zakona koji regulira prekid trudnoće. S obzirom na hitnost situacije u kojoj se nalazi, Mirela i njena obitelj odlučili su se, radi postupka prekida trudnoće, obratiti kliničkoj bolnici u Ljubljani", dodaje Jurić.

Ovakav je ishod bio izvjestan nakon što se već nekoliko dana govori o tome da naše bolnice nisu opremljene za tu vrstu zahvata.

Pročitajte i ovo Ilustracija "umrla bih skupa s njim" "Moj sine, moj Grga... šapnuo si mi u snu": Objavljujemo potresno pismo Mirele Čavajde

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROSVJEDI U DEVET GRADOVA Udruge uoči velikog prosvjeda: "Izjave ministra Beroša učinile su nas bjesnijima i odlučnijima"

Podsjetimo, Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u srijedu da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb procijenila da su ispunjeni medicinski zakonski preduvjeti za prekid trudnoće. Pozvao je Mirelu Čavajdu da se javi u jednu od zagrebačkih bolnica, no istovremeno je rekao da će joj, ako se "odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, biti financiran zahvat u inozemstvu".

Odvjetnica Mirele Čavajde, Vanja Jurić, ranije je u četvrtak rekla da je odluka drugostupanjske komisije "jedina koja je po zakonu mogla biti donesena" te da "možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti".

"Sada konačno crno na bijelo imamo odluku koja će svim drugim ženama omogućiti da ostvare svoja prava i u tom smo smislu zadovoljni."

Prosvjedi diljem Hrvatske

Prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom održat će se u četvrtak u 18 sati u Zagrebu, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli, a organiziraju ga udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforma za reproduktivnu pravdu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene