Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije važne odluke

Aleksić iz udruge Franak o novim odlukama Vrhovnog suda: "Pretpostavljam da će odlučiti da se u takvim slučajevima ovrhe ne smiju provoditi"

Vrhovni sud je objavio kako je donio dvije odluke značajne za velik broj postupaka koje pred sudovima vode potrošači protiv banaka.

U prvom slučaju odlučili su u korist potrošača - mogu podnositi reviziju protiv pravomoćnih presuda vezano za rješenja o ovrsi, a u drugom su odbili reviziju banke te su zauzeli stav da je banka dužna snositi parnične troškove.

U udruzi Franak ovaj potez smatraju najavom odluke o nedopuštenosti ovrhe zbog kredita, prije svega kredita u švicarcima.

"Još uvijek nije odlučeno, neću prejudicirati, ali pretpostavljam da će odlučiti da se u takvim slučajevima ovrhe ne smiju provoditi jer je potrošač ugovorio nepoštenu ugovornu odredbu zbog koje je dugovanje sasvim drugačije nego ono koje je prikazano kod vjerovnika koji treba obaviti ovrhu", rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Kredit: Ilustracija - 4 Očekuje se odluka suda EU Vrhovni sud donio dvije važne odluke za predmete koje građani vode protiv banaka: ''To će biti spasonosno rješenje''

"Riječ je o pravnom pitanju koje zahtjeva od Vrhovnog suda Republike Hrvatske zauzimanje pravnog shvaćanja zbog odluka suda Europske unije u primjeni Direktive o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima, koje bi trebalo dovesti do razvoja prava kroz sudsku praksu", odlučio je Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna afera štandovi Presuda Vrhovnog suda: Obustavljen postupak protiv Bandića, Lovrić i Palac nevini

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene