Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera štandovi

Presuda Vrhovnog suda: Obustavljen postupak protiv Bandića, Lovrić i Palac nevini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud obustavio postupak protiv Milana Bandića te potvrdio oslobađajuću presudu za Ivicu Lovrića i Zdenku Palac iz afere Štandovi.

Vrhovni je sud je objavio da je obustavio kazneni postupak protiv danas pokojnog Milana Bandića, bivšeg gradonačelnika Zagreba te da je odbio žalbu USKOK-a i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u odnosu na Ivicu Lovrića i Zdenke Palac.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je Lovrić oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem i Palac da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. 

U priopćenju Vrhovnog suda, u kojem se ne navode imena, pojašnjava se da se gradonačelnika teretilo da je 2014. bez osnove obvezao grad na snašanje troškova akcije prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma. Akciju je provodila jedna građanska inicijativa. Troškovi su se odnosili i na tiskanje letaka i plakata te snimanje i emitiranje radijskog spota.

Lovrića, pročelnika gradskog ureda, se teretilo da je u tome pomogao Bandiću. Letci i plakati su prema optužnici dostavljani diljem države. Bandića i Lovrića se teretilo da su na teret grada postupali s ciljem pribavljanjem znatne imovinske koristi građanskoj inicijativi.

Bandića se teretilo i da je od Palac, voditeljice tržnice, zatražio da građanskoj inicijativi bez osnove ustupi na besplatno korištenje štandove te da je palac tako i postupila. Građanskoj inicijativi je prema optužnici na opisani način pribavljena imovinska korist ukupno 308.888,90 kuna.

Svi su optuženici prvostupanjskom presudom oslobođeni optužbe zbog kaznenih djela zlouporaba položaja, trgovanje utjecanjem i zlouporaba položaja i ovlasti pomaganjem.

Vrhovni sud Republike Hrvatske obustavio je kazneni postupak u odnosu na prvog optuženika koji je u međuvremenu umro.

U odnosu na drugog optuženika i treću optuženicu, Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da nije dokazano da su počinili kaznena djela za koja se terete. Radnjama koje je poduzeo prvi optuženik postupio je u skladu sa svojim ovlastima i nije iskoristio svoj položaj kako bi na štetu gradu i drugoj osobi pribavio imovinsku korist. Motiv njegova postupanja nije odlučan za počinjenje kaznenog djela.

Lovrić je, smatra Vrhovni sud, samo provodio radnje u skladu sa zaključkom gradonačelnika (prvog optuženika) koji je donesen zakonito. Prema tome, nisu dokazani navodi optužbe o počinjenu kaznenog djela. Kaznena odgovornost drugog optuženika izvire iz odgovornosti prvog optuženika pa kako nije riječ o počinjenu kaznenog djela u postupanju prvog optuženika osnovano je drugi optuženik oslobođen optužbe, navodi se u priopćenju Vrnovhog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon oslobađajuće presude Bandiću Udruga U ime obitelji: ''USKOK četiri godine vodi politički proces na račun građana''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''pogrešno utvrđene činjenice'' Afera štandovi: USKOK se žalio na oslobađajuću presudu Bandiću i suradnicima

Iz dokaza izvedenih u postupku ne proizlazi da je Palac, kao odgovorna osoba tržnice, iskoristila svoj položaj da bi građanskoj inicijativi, na štetu tržnice, ostvarila znatnu korist.

"Niti jedan dokaz izveden u tijeku postupka ne upućuje da je prvi optuženik svojim autoritetom utjecao na treću optuženicu da bi ona, nemajući za to nikakve osnove, besplatno dala na korištenje štandove navedenoj građanskoj inicijativi. Upravo suprotno, iz dokaza proizlazi da je postupala zakonito, u skladu s dotadašnjom praksom tržnica koja se provodila u vezi davanja štandova neprofitnim udrugama. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je drugog optuženika i treću optuženicu oslobodio optužbe, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene