Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjereni u stabilnu većinu

Završio sastanak u središnjici HDZ-a: Već ovoga petka u Saboru rasprava o opozivu Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da će oporbene inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi te ministrici Nadi Murganić završiti neuspjehom kao i ranije oporbene inicijative jer će Vladu i ministricu podržati parlamentarna većina.

"Računam na parlamentarnu većinu koja ima 78 zastupnika. Očekujem da se izglasa povjerenje Vladi i da ta još jedna oporbena inicijativa, a ovaj tjedan će biti dvije neuspjele oporbene inicijative, završe kao što su završile i dvije prethodne – neuspjehom", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u ponedjeljak navečer novinarima upitan na koliko ruku računa na glasanju u petak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

Plenković je rekao kako će u srijedu u Hrvatskom saboru imati aktualni sat, nakon toga raspravu o zaključcima Europskog vijeća u održanih u Bruxellesu i Tallinnu, a zatim će na dnevni red doći zahtjev oporbe za izglasavanjem nepovjerenja ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić. Premijer Plenković je rekao i da će se u četvrtak na dnevnom redu naći rebalans državnog proračuna, a u popodnevnim satima Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi.

"U petak, nakon što Vlada usvoji očitovanje o inicijativi oporbe za izglasavanjem nepovjerenja cijeloj Vladi, bit će rasprava na tu temu. Želimo vrlo brzo i vrlo otvoreno raspraviti sa svim zastupnicima u Hrvatskom saboru sve teme koje su od interesa na najizravniji i najotvoreniji način", kazao je Plenković.

Zbog toga je premijer Plenković sazvao sastanak s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima, a nakon sastanka iz vladajuće koalicije uvjeravaju - većina je stabilna.

HDZ, prema svemu sudeći, oba zahtjeva za opozivom želi riješiti po kratkom postupku, moguće i do kraja tjedna. U srijedu navečer bi mogla početi rasprava za opozivom ministrice Nade Murganić. Zahtjev za njezinim opozivom pokrenuo je Glas zbog nacrta Obiteljskog zakona, koji je bio kratko objavljen u javnosti i izazvao žestoke reakcije te u konačnici i kritiku premijera Plenkovića. Zbog toga je i ekspresno povučen na doradu.

"Nemamo razloga čekati. Zašto bi čekali? Ne razumijem..." rekao je Branko Bačić (HDZ), komentirajući s kakvom će taktikom HDZ nastupiti prema zahtjevima za opoziv ministrice i Vlade.

"Pokazat ćemo koliko je čvrsta vladajuća većina", poručio je i dodao da očekuje onoliki broj ruku u Saboru, koliki je potreban za vladajuću većinu, a možda i više.

I predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je da će na sjednici raspraviti prijedloge oporbe o opozivu Vlade i ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić.

Jandroković je, upitan o padu rejtinga stranke, novinarima odgovorio kako je HDZ i dalje uvjerljivo najjača politička stranka pri čemu se u novom istraživanju rejtinga stranaka radi o minimalnim odstupanjima u odnosu na prošli mjesec. "Naša politička konkurencija još mora pojesti puno žganaca da bi uopće došla blizu HDZ-a", kazao je.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković kratko je novinarima, upitan o sastanku u Vladi, rekao da se radilo o redovitim konzultacijama parlamentarnih stranaka.

Član saborskog Istražnog povjerenstva o Agrokoru Milijan Brkić je, na pitanje kako komentira kritike oporbe da odugovlače rad Povjerenstva, ponovio kako postoji odluka o njegovu osnivanju u kojoj su normirane zadaće Povjerenstva treba provesti. "Svi oni za koje oporba misli da trebaju doći pred Istražno povjerenstvo će i doći, ali nekim kronološkim redom", rekao je Brkić.

U HDZ-u se razgovaralo i o Agrokoru, jer je SDP-ov zahtjev za opozivom Vlade usko vezan za tu temu, kaže Brkić Tomljenović. Razgovaralo se i o budućnosti rada Povjerenstva za Agrokor te Todorićevim tužbama protiv Dalić, Ramljaka i Knightheada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene