Premijera Andreja Plenkovića naljutilo je pitanje o tome je li hrvatska država nemoćna u lociranju Ivice Todorića.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je današnju sjednicu povjerenstva za Agrokor na kojoj je svjedočio Stjepan Mesić, ali i optužbe Mosta da je HDZ-ovac Vladimir Šeks još 90-ih znao za nepravilnosti u Agrokoru. 

Vezani članci Andrej Plenković se obraća naciji Plenković o kaznama: "To nerado radimo, ali je potrebno kako odgovornu većinu građana ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci" Ilustracija Hrvatska ulazi u mali lockdown! Zatvaraju se kafići i restorani, nema vjenčanja, adventa, teretana: ''Razmišljamo i o kaznama''

"Ajmo malo vratiti film nazad da cijeloj javnosti bude jasno zašto i u kojim okolnostima kreće Povjerenstvo. Referentni okvir Povjerenstva napisao je SDP početkom travnja ove godine. Tadašnji SDP-ovi čelnici slikaju se sa zeljem, čokoladom, izuzetno su kreativni u rješavanju najveće gospoodarske krize. Njihova je sposobnost na neviđenim razmjerima u Hrvatskoj, pa i šire. Istovremeno Vlada uzima odgovornost, donosi poseban zakon, sprječava da tako veliki koncern uđe u okvir stečajnoga zakonodavstva, spriječi domino-efekt, gospodarski tsunami... Ni vi mediji, koji sve ovo pratite, ne biste se ponašali kao da se ništa ne treba dogoditi. Rekao sam da se oporba danas u svojstvu glasnogovornika Ivice Todorića ponaša kao da javnost ima kolektivnu amneziju.

Što se tiče hodograma Povjerenstva, ono ide upravo onako kako su kolege i gospoda iz SDP-a zamislili. Točka jedan – kako je nastao koncern. Pa onda idemo redom. Svi drugi koji će biti pozvani bit će kada za to bude vrijeme. Ne radi se o opstrukciji.

A to što gospoda iz SDP-a žele prodati javnosti znak je jednakosti između HDZ-a i Ivice Todorića, to je njhov cilj. Morate shvatiti okvir. To je njihov okvir. Ja nemam ništa u svom džepu, dolazim kompletno čist, nekorumpiran, otvoren, tu sam da promijenim Hrvatsku nabolje. Neću da nitko svojim mikroigrama promovira stranku u kojoj se nalaze loši gubitnici koji sada pokušavaju ušićariti nekoilko bodova na nečemu za što moja Vlada uopće nije kriva", rekao je Plenković.

Nikola Grmoja je predstavio dokumente koji, kako tvrdi, pokazuju da je Šeks znao da su se krediti koje je uzimao Agrokor nenamjenski trošili. Zatražio je da se zato Šeks pozove i pred povjerenstvo za Agrokor, no većina je to odbila.

"Sada imate situaciju u kojoj Most ide na varijantu ovoga što govori SDP. Koliko sam ja brzinski vidio, ispada da je ovo dokument koji je bio javno objavljen, ništa spektakularno. Koji je čini mi se napravljen na traženje potpredsjednika Vlade Vladimira Šeksa te onda proslijeđen institucijama. Da kažemo, tresla se brda, rodio se miš, to bi bio kompliment za onu konferenciju u devet ujutro", rekao je premijer.

Plenković je komentirao i opoziv vlade koji je pokrenuo SDP.

"Ovo je već četvrta inicijativa za nepovjerenje u manje godinu dana. Što mislite kakvi su efekti toga na sagledavanje kamatnih stopa? Što mislite, kako gledaju financijska tržišta? Je li to dobro? Žele li ovi gubitnici koji će dugo ostati u oporbi jer nemaju rješenja, dobro državi ili ne. Stvar je općeg interesa hrvatskih građana, to je ono na čemu se ja vodim svaki dan. Ovo što radi ta skupina ljudi, odnosno neki njihovi članovi jadno je. Kada ovo dođe u Sabor, vidjet ćete koliki je to jad i nemoć. Što se tiče onih koji se javljaju po blogovima, institucije koje su trebale nešto poduzeti to su učinile."

Na pitanje novinara pate li institucije od amnezije i je li država nemoćna u lociranju Ivice Todorića, premijer odgovara:

"Je li ja govorim hrvatski ili što? Meni se čine da neke abecedne elementarne stvari javnost razumije, a možda i ne. Da je bio dostupan hrvatskim institucijama, ovo pitanje ne biste postavili. Mislim da od trenutka koji je jedino relevantan, a to je za pravnu državu važno, nadležna tijela imaju ovlasti. U redu? Ne znam čemu takav prijezir prema pravnoj proceduri. Ako postoje procedure, postoje tijela za koja su nešto nadležna, djeluju temeljem zakona. Zakon znači korak po korak. Ako netko nije dosptupan hrvatskim institucijama onda one imaju razne instrumente koje nam pruža članstvo u EU i međunarodna suradnja s onima koji nisu u EU. Ne znam što biste vi htjeli. Insinuirate neku amneziju? To je čak na razini kavanskih revolucionara koje sam prije spominjao. To možete s njima komunicirati, a ne sa mnom koji vodim državu", rekao je Plenković.