Od 25. svibnja do 10. lipnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 12 slučajeva ospica.

Galerija


O svemu se oglasio i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. 

Vezani članci Potres kod Dubrovnika (Foto: EMSC) Snažan potres od 4,4 po Richteru noćas zatresao područje Dubrovnika: "Bilo je strašno. Probudilo me" Policija, ilustracija (Foto: PU zagrebačka) Spremačica (40) u Dubrovniku opelješila poslodavce: Ukrala je nakit, odjeću, posteljinu, ukrase, novac...

Mole građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne sipmtome ospica, poput povišene temperature, curenja nosa, kašlja, crvenila očiju, a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica jer su npr. bili u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu  tjelesnu temperaturu, u zadnja tri tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi, da učine slijedeće:

"Da ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu, već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru i pojasne im simptome.
U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine ili pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB-a Dubrovnik, i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi", napisali su u pripćenju.

Ove upute, napominju, trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Također, ponovno su poslali apel roditeljima da cijepe svu necijepljenu djecu. Uz njih, poziv na cijepljenje uputili su i svim nezaštićenim zdravstvenim radnicima i radnicima dječjih vrtića.