Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema lijeka

U sezoni ambrozije alergičari ne mogu dobiti gore vijesti: "Kašljem, guši me u grlu, peče i curi mi nos"

Aktualno Galerija Ljekarna - 2 Ljekarna - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Ljekarna - 1 Ljekarna - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ambrozija - 2 Ambrozija - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ambrozija - 1 Galerija 1/4 >>
Za ambroziju najbolje, ali za alergičare najgore doba godine. Ovih dana koncentracija peluda je visoka, pa tisuće građana traže rješenje. Na tržištu su u ponudi desetci lijekova, ali što kad je nestašica baš onog koji koristite? Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Sezona cvjetanja ambrozije – na vrhuncu. A samo u gradu Zagrebu 250.000 alergičara.

"Kišem, kašljem, guši me u grlu, peče me i curi mi nos", opisuje svoje poteškoće Zagrepčanka Antonija.

"Puno stranci koji su počeli živjeti u Zagreb dobiju nakon 3,4, godine. Kihanje, kašljanje, skoro umrem", ispričala je Jessie.

Mnogi si zato nastoje pomoći lijekovima koji ublažavaju simptome alergija. Iz godine u godinu sve ih je više. To se vidi i na potrošnji.

"Raste kontinuirano i raste u prosječno godišnje po sedam posto. 50 milijuna kuna godišnje se potroši za ove lijekove", rekao je Pero Draganić, glavni savjetnik za potrošnju lijekova Kalmed.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhitila ga policija Užas u susjedstvu: Muškarac silovao tri žene i sve snimio

U Hrvatskoj trenutačno postoji više od 30 vrsta lijekova za alergije. No dio alergičara neugodno se iznenadio jer kažu nedostaje jednog od češće korištenih.

"Osim što se je u zadnje vrijeme povela priča o loratadinu, jednom od tih lijekova i to u obliku sirupa, ali to će biti riješeno u dogledno vrijeme", kaže Draganić.

A do tada - tu su zamjenski lijekovi.

"Razlikuju se po mehanizmu djelovanja, ali učinak će biti individualan, ovisno o pacijentu", rekla je farmaceutkinja Marina Šekerija.

"Ako vam je liječnik propisao lijek na recept, a njega nema na tržištu, onda će vam ljekarnik izdati isti taj lijek, istog sastava, samo drugog proizvođača, tako da će njegovo djelovanje biti identično. Ako paraleli lijeka nema, onda vas je ljekarnik dužan vratiti liječniku obiteljske medicine koji mora propisati neki drugi lijek", pojasnila je Ana Soldo iz Hrvatske ljekarničke komore.

Pročitajte i ovo Sarajevo Tower Na zadatku? Plaćeni ubojice iz Srbije unajmili više stanova na vrhu luksuznog nebodera: Kada su otkriveni, nastalo je opsadno stanje

Ipak, prije posezanja za kutijom tableta – nekoliko savjeta alergičarima.

"Neka se ipak zadrže u klimatiziranim prostorima, ako moraju izlaziti neka stave sunčane naočale, šilt kape, maske, ne suše rublje na otvorenom zraku, svoje ljubimce neka iščetkaju i neka operu svoju kosu", savjetovala je Barbara Stjepanović iz Andrije Štampara.

Stiže jesen pa će koncentracija peluda ambrozije padati, a tegobe se smanjiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene