Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako psiholozi pozdravljaju Registar - s druge strane upozoravaju na veliki problem, a taj je što se nakon provedene rehabilitacije pedofili brišu iz evidencije.


U Registar pedofila ulaze sve osobe pravomoćno osuđene u Hrvatskoj za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece. Ministarstvo pravosuđa vodi evidenciju i o onim osobama protiv kojih se vodi sudski postupak za ta djela ili imaju potvrđenu optužnicu.

Vezani članci Plaža - 1 Predatori na plažama sve su domišljatiji: "Ovog ljeta imali smo slučaj da je kamera bila u predmetu nalik na ključ automobila" Slika nije dostupna Evo koliko u Hrvatskoj ima registriranih pedofila

U hrvatskom Registru pedofila trenutno su 972 osobe. Među njima 13 žena, ali i 43 strana državljana. Najviše ih ima između 40 i 60 godina. U dobi od 18 do 30 ih je 122. A najčešće kazneno djelo je bludna radnja. 'Prvenstvena njegova svrha je ustvari prevencija, da se onemogući počiniteljima kaznenih seksualnih djela na štetu djece da dođu u doticaj s djecom', kaže Ana Kordej, načelnica Sektora za kazneno pravo Ministarstva pravosuđa.

Podaci nisu javni, ali mogu ih koristiti poslodavci koji rade s djecom. Primjerice, od 01.05. od Ministarstva je zatraženo 2.389 provjera radnika na poslovima udomiteljstva, rada u dječjem vrtiću ali i školama. 'Ja bih voljela, doista kada razmišljam o tome, da barem kada imamo te osuđene osobe, prisilimo sve osobe koje zapošljavaju te ljude da moraju provjeriti da li se on nalazi u tom registru', kaže sutkinja za djecu i mladež Lana Peto Kujundžić.

Šokantna ponuda curici (13): 'Dođi da se mazimo i dražimo. Voliš da te drpaju?'

Psiholozi najveći problem vide u tome što se pedofili nakon odslužene rehabilitacije brišu iz registra. 'Ja sam imala jedan veliki broj djece u tretmanu koji su zlostavljani od ljudi koji imaju preko 70 godina. Poznato je da se zapravo oni ne izliječe, nego stave nagon pod kontrolu. I zato određeni broj godina u registru ne garantira da će oni promijeniti svoje ponašanje', smatra Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece.

Najviše pedofila osuđeno je u Zagrebu. Slijedi Osijek, pa Split i Rijeka. S obzirom da smo članica Europske Unije, Hrvatska može u bilo kojem trenutku dobiti i podatke o osuđivanosti određene osobe na području cijele Europske unije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju