Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako psiholozi pozdravljaju Registar - s druge strane upozoravaju na veliki problem, a taj je što se nakon provedene rehabilitacije pedofili brišu iz evidencije.


U Registar pedofila ulaze sve osobe pravomoćno osuđene u Hrvatskoj za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece. Ministarstvo pravosuđa vodi evidenciju i o onim osobama protiv kojih se vodi sudski postupak za ta djela ili imaju potvrđenu optužnicu.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog nepostojanja registra pedofili opet postaju uzorni građani Slika nije dostupna Hoće li Hrvatska uvesti registar pedofila?

U hrvatskom Registru pedofila trenutno su 972 osobe. Među njima 13 žena, ali i 43 strana državljana. Najviše ih ima između 40 i 60 godina. U dobi od 18 do 30 ih je 122. A najčešće kazneno djelo je bludna radnja. 'Prvenstvena njegova svrha je ustvari prevencija, da se onemogući počiniteljima kaznenih seksualnih djela na štetu djece da dođu u doticaj s djecom', kaže Ana Kordej, načelnica Sektora za kazneno pravo Ministarstva pravosuđa.

Podaci nisu javni, ali mogu ih koristiti poslodavci koji rade s djecom. Primjerice, od 01.05. od Ministarstva je zatraženo 2.389 provjera radnika na poslovima udomiteljstva, rada u dječjem vrtiću ali i školama. 'Ja bih voljela, doista kada razmišljam o tome, da barem kada imamo te osuđene osobe, prisilimo sve osobe koje zapošljavaju te ljude da moraju provjeriti da li se on nalazi u tom registru', kaže sutkinja za djecu i mladež Lana Peto Kujundžić.

Šokantna ponuda curici (13): 'Dođi da se mazimo i dražimo. Voliš da te drpaju?'

Psiholozi najveći problem vide u tome što se pedofili nakon odslužene rehabilitacije brišu iz registra. 'Ja sam imala jedan veliki broj djece u tretmanu koji su zlostavljani od ljudi koji imaju preko 70 godina. Poznato je da se zapravo oni ne izliječe, nego stave nagon pod kontrolu. I zato određeni broj godina u registru ne garantira da će oni promijeniti svoje ponašanje', smatra Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece.

Najviše pedofila osuđeno je u Zagrebu. Slijedi Osijek, pa Split i Rijeka. S obzirom da smo članica Europske Unije, Hrvatska može u bilo kojem trenutku dobiti i podatke o osuđivanosti određene osobe na području cijele Europske unije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook