Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog nepostojanja registra pedofili opet postaju uzorni građani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gdje žive i rade osuđeni pedofili? Kuda se kreću i imaju li doticaja s djecom? U Hrvatskoj se to ne zna jer, lani najavljivan, nacionalni registar pedofila još nije ugledao svjetlo dana.

Policija kaže da podatke o njima ima, no ne nadzire ih se unatoč činjenici da mnogi seksualni zlostavljači djece često ponove svoj zločin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Golema akcija "Ovakva akcija do sada nije viđena": Privedeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među njima zastupnik, profesor, trener... Slika nije dostupna 'Oni se ne izliječe' Hrvatska: U registru pedofila su 972 osobe, nakon rehabilitacije njihova se imena - brišu

Tako na primjer učitelj gitare iz Svetog Ivana Začretja zbog pedofilije će na 2 i pol godine u zatvor. Neumreženost sustava omogućava mu da po izlasku bez većih problema ponovno predaje djeci gitaru negdje izvan Zagorja.

Mila Jelavić, Pravobraniteljica za djecu, stoga već godinu dana poziva na promjene i osnivanje nacionalnog registra pedofila.

'Evo nedavno smo zapravo poslali ponovni upit zašto to stoji odnosno zašto se prema našim saznanjima još uvijek nije oko toga napravilo ono što je trebalo', izjavila je Jelavić.

U Europskoj Uniji ne razmišlja se toliko dugo o stvarima kao što je pedofilija. Britanija je otišla najdalje pa tamo u registru čak i roditelji mogu provjeriti osobu sumnjive prošlosti u blizini svoje djece.

Prestravljena nedavnim slučajem incesta, Poljska bi pak mogla postati prva u Europi koja će uvesti kaznu kemijske kastracije za osuđene pedofile. Cilj je spriječiti ih u ponavljanju zločina, što nije rijetkost, kažu psihijatri.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene