Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubilo se previše vremena

Djeca sve ugroženija, registra pedofila nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo uhićenje pedofila. Seksualno je zlostavljao pet djevojčica iz susjedstva. Ovakve vijesti iznova šokiraju i uvijek se postavlja isto pitanje - što država može učiniti?

Do sada je vlast odlučna na riječima. I kao ministrica Jadranka Kosor najavljivala je odlučnu borbu, a registar pedofila trebao je biti njezin početak. No, sve je ostalo na riječima, a u najboljem slučaju registar ćemo dobiti dogodine. Pravobraniteljica za djecu tvrdi - izgubili smo previše, a ništa se nije učinilo. Miran mladić iz susjedstva, 30-godišnjak, seksulano je napastvovao čak pet djevojčica starih svega sedam i osam godina. Pokazivao im je pornografiju, dirao ih, snimao te pokušao prisiliti na spolni odnos.

Pročitajte i ovo Kamerom u ručnom satu snimao djecu u Rovinju - 1 Novi slučaj Gnjusni slučaj u Istri: Nijemac na bazenu u Rovinju snimao djecu, policija objavila detalje Ilustracija Projekt odobrila i vlada Mijenjaju zakon o kažnjavanju pedofila: "Klinički protokol uključuje kemijsku kastraciju"

Potrošene dvije godine

Vlada je obračun s pedofilima najavljivala još prije četiri godine, odlučna je tada bila i Kosor Zbog broja kaznenih djela, ovaj zagrebački pedofil mogao bi odslužiti više od 15 godina zatvora. U posljednjih 10 godina prijavljeno je 2.398 spolnih delikata nad djecom, gotovo 300 još nije razriješeno. Dvije godine, otkad je počela inicijativa za uvođenjem registra pedofila, potrošene su, uvjerava Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu. 'I to je šteta jer koliko smo dosada djece mogli spasiti. Možda da je neko ušao u tu evidenciju, pitanje je bi ponovio svoj pedofilski i doista strašan čin', kaže Jelavić.

Još prije četiri godine najavljen obračun s pedofilima

A još prije četiri godine, Vlada je furiozno najavljivala obračun s pedofilima. 'Ja sam prije svega za povećanje zatvorskih kazni, bez mogućnosti novčanog kažnjavanja, isključivo kazne zatvora', govorila je Jadranka Kosor, tada potpredsjednica, a sada predsjednica Vlade. Zalagala se i da kontroverzni registar bude dostupan javnosti. Gdje je zapelo? 'Dosad nije postojalo nikakvo zakonsko uporište da postoji takav registar, da se izdaju podaci iz njega i da se omogući njegova dostupnost široj javnosti', kaže Sanja Nola iz Ministarstva pravosuđa.

Čeka se iduća godina

Tek je oformljena radna skupina koja bi trebala napisati novi zakon. Njime će se regulirati kome će registar biti dostupan.
Ako bi bilo sve regularno, početkom ljeta sljedeće godine mislim da bi mogli imati takav Zakon', kaže Nola. Istodobno, država drugim zakonima planira zabraniti pedofilima rad u državnim ustanovama u kojima mogu doći u kontakt s djecom. A i to ćemo dočekati tek za godinu dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene