Obavijesti Pretražite Navigacija
IMAMO LI PRUGE ZA TO?

HŽ u promet pustio tri nova elektromotorna vlaka, mogu ići brzinom od 160 km/h

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 1 Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 1 Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 4 Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 4 Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 3 Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 3 Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 2 Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 2 Foto: Sanjin Strukic/Pixsell +0 Končar isporučio elektromotorni vlak HŽ-u - 5 Galerija
Tri elektromotorna vlaka za gradsko-prigradski prijevoz proizvedena u Končaru puštena su u srijedu u promet, a potom je potpisan ugovor za kupoprodaju baterijskih vlakova i stabilnih energetskih priključaka.

Novi vlakovi dio su projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽ PP) koji se provodi sukladno Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske od 2017. do 2030. godine, a sufinancira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., te je dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. (NPOO).

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 1,3 milijarde kuna, a potpora Europske unije 880,3 milijuna kuna.

Vlakovi postižu brzinu od 160km/h, imaju 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta.

Vlak je duljine 75 metara, a moguće je tehnički spajati kompozicije od dva do tri vlaka.

HŽ PP planira u sklopu toga projekta modernizirati vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom. Za gradsko-prigradski prijevoz predviđeno je 11 vlakova, a za regionalni deset.

Vlakove je proizveo Končar, a svečanu prvu vožnju jedan od njih imao je od zagrebačkoga Glavnog kolodvora do Dugog Sela i nazad.

Nakon današnjega puštanja u promet prva tri vlaka za gradsko-prigradski prijevoz, bit će isporučeno još osam gradsko-prigradskih vlakova koji će voziti na zagrebačkom području. Isporuka regionalnih vlakova, koji će voziti na elektrificiranim prugama u Hrvatskoj, uslijedit će nakon toga.

Potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na puštanju u promet da je obnova željezničke infrastrukture ključan projekt koji će obilježiti sljedećih 10 do 12 godina.

"Takav projekt ide svojim tijekom i dobro je što se nabava 21 novog vlaka financira uz pomoć europskih sredstava, a ovo je tek prva isporuka vlakova", rekao je Butković.

Dodao je da će sva sredstva koja su na raspolaganju iz EU-a te nacionalna i kreditna sredstva, najvećim dijelom biti usmjerena u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova.

Plan je do 2025. godine uvesti u promet 70 novih vlakova, rekao je Butković. Predsjednik uprave Končar električnih vozila Josip Ninić rekao je da su ključni podsustavi novih vlakova razvijeni i proizvedeni u poduzećima grupe Končar, a uključene su i brojne druge domaće tvrtke.

U sklopu projekta "Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu", u srijedu je potpisan i ugovor za kupoprodaju baterijskih vlakova i stabilnih energetskih priključaka.

Pročitajte i ovo Vlakovi - 1 Pogon na baterije Plenković najavio ambiciozne ciljeve za našu željeznicu, sindikati nisu optimistični: "Vlakovi neće moći voziti brže nego što im pruga dopušta"

Za nabavu novih baterijskih elektromotornih i baterijskih vlakova te šest stabilnih i energentskih priključaka koji će biti postavljeni na kolodvorima Split, Osijek, Varaždin, Bjelovar, Virovitica i Pula, osigurano je 100 milijuna kuna iz NPOO-a, a ukupna vrijednost projekta je 129 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća kod Novske izrazili sućut HŽ se oglasio o stravičnom sudaru vlakova: "Vozio je na relaciji Vinkovci-Novska"

Cilj je poboljšanje lokalne i regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu radna i uslugama u funkcionalnim centrima, te osiguranje učinkovitijeg i konkurentnijeg putničkog prijevoza, kažu u HŽ PP-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene