Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSVRT PEĐE GRBINA

Salva kritika na "godinu poraza" u režiji HDZ-a: "Zaboli me briga za mišljenje Andreja Plenkovića"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u srijedu, u inventuri godine za nama, da je Vlada vodila neuspješnu borbu s inflacijom, zbog čega su zaposleni i umirovljenici na kraju godine mogli kupiti manje nego na početku iako su sredstva za to postojala u proračunu.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je rad Vlade tijekom 2022. i rekao da se nije u potpunosti posvetila borbi protiv inflacije i nije iskoristila sva sredstva koja su joj bila na raspolaganju.

"To se najbolje vidjelo na rebalansu proračuna u kojem su dodatni prihodi iznosili pet milijardi kuna, a od toga je građanima kao pomoć vraćena samo milijarda. A najgore je što su u proračunu za 2023. sredstva za borbu protiv inflacije predviđena samo do kraja ožujka", rekao je Grbin na konferenciji za novinare.

"Vlada je odbila povećati neoporezivu osnovicu za dohodak s 4000 na 5000 kuna i time omogućiti stotinama tisuća građana da im u džepu mjesečno ostane 200 ili 300 kuna više. Inflacija pogađa sve, ali ne jednako, zato je bila važna mjera koja bi pomogla onima s nižim primanjima", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija KONFERENCIJA ZA NOVINARE Orban se oglasio o šalu s kartom Velike Mađarske, komentirao i je li mu namjera bila provocirati Hrvatsku

Također je istaknuo da je Vlada odbila i prijedlog SDP-a da se mirovina obračunava prema porastu inflacije ili prema porastu plaće, ovisno o tome koji je od ta dva faktora veći, kako mirovine ne bi gubile na vrijednosti.

"S novcem koji zaposleni i umirovljenici dobiju na račun na kraju godine mogu kupiti manje nego na njezinu početku, to je najveći neuspjeh Vlade u ovoj godini", poručio je Grbin.

Pročitajte i ovo Ruski ratni brod isplovljava iz Vladivostoka - 4 Maritime Cooperation 2022 Dvije velesile u velikoj vojnoj vježbi: Sudjeluju moćna raketna krstarica, zrakoplovi, helikopteri, podmornica...

Osvrnuo se i na zdravstvenu reformu, uz konstataciju da dugovi rastu, a liste čekanja se produljuju, dok je Vladin odgovor na to "puzajuća privatizacija zdravstva" i povećanje naknada.

"Usluga će i dalje biti loša, građani će za nju morati plaćati više, a liste čekanja neće se smanjiti. Stoga se ljude gura u privatni sektor, no privatno zdravstvo ne može si svatko priuštiti i bit će pristupačno samo bogatima", upozorio je čelnik SDP-a.

HDZ građanima zabio niz golova

Kritizirao je i obnovu u Zagrebu i na Baniji sa svega 12 obnovljenih kuća, iako je za to bilo novca u proračunu i sredstvima EU-a.

"Taj su novac gospoda iz HDZ-a sustavno izvlačila u vlastite džepove, umjesto da su ga iskoristila za dobro građana", rekao je.

"Ova godina bila je godina sportskih i određenih političkih uspjeha, ali i godina poraza u kojem je HDZ građanima zabio niz golova i na kraju im se nasmijao u lice", rezimirao je Grbin godinu na izmaku.

Komentirajući kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića na račun Europske unije, rekao je: "Ako ja smatram da Ursula von der Leyen ne radi svoj posao dobro i da nije u stanju nositi se s izazovima pred kojima se nalazi EU, ja to imam pravo reći."

Pročitajte i ovo Ilustracija "Svašta sam vadio, ali..." Zbogom, oružje: Evakuirali bolnicu zbog djedice koji je u rektumu imao granatu iz 1. svjetskog rata

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "PRORUSKI STAVOVI" Milanović opet zvijezda ruskih medija: Masovno citirali njegove najnovije izjave

Dodao je da se njegove kolege među europskim socijaldemokratima slažu da ova Komisija nije na razini zadatka i da bi svoj posao trebala raditi puno bolje, no nije htio komentirati Milanovićevu razinu i stil komunikacije.

Poručio je da ga je, kao pravnika, sram odluke Vrhovnog suda o švicarskom franku jer je stao na stranu banaka koje su nezakonito postupale.

Također mu prijeteći djeluje izjava premijera Andreja Plenkovića da će "pratiti sve koji su glasali protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj".

"Zaboli me briga za njegovo mišljenje o tome kako sam glasao, ja račun za to polažem sebi, članovima stranke i građanima", kaže Grbin.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene