Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dan ružičastih majica

Majicama i porukama protiv zlostavljanja: U Hrvatskoj je svako četvrto dijete žrtva vršnjačkog nasilja

Dan ružičastih majica - 3
Dan ružičastih majica - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dan ružičastih majica - 1 Dan ružičastih majica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dan ružičastih majica - 3 Dan ružičastih majica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dan ružičastih majica - 2 Dan ružičastih majica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dalibor Vlaho Dalibor Vlaho Foto: DNEVNIK.hr +1 Željka Cajner Galerija 1/6 >>
Svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je nasilja. Podršku zlostavljanoj djeci mnogi su u utorak iskazali nošenjem ružičaste majice. Obilježen je i Nacionalni dan borbe protiv nasilja.

11-godišnja Nina prije dvije godine u razredu je doživjela vršnjačko nasilje. Vršnjaci su joj govorili kako je pretila i glupa, na što je ona često plakala. A kako još djece ne bi prolijevalo suze, mnogi od njih spriječili su nasilje.

Pročitajte i ovo Vrtićka djeca - 2 TUŽNA SVAKODNEVNICA Nasilje u školama: ''Čak i kada prijave odraslima što se događa, razumijevanje izostaje, a njihova patnja nastavlja se u tišini'' Plišani medo ispod kreveta PITANJE BUDUĆNOSTI Nasilje u školama: ''Ne možemo od djece i mladih očekivati da se ponašaju drugačije ako im nismo pokazali kako''

Nasilje se najčešće događa tijekom odmora ili na putu od škole i do kuće. Često se ne prijavljuje odmah.

"Ukoliko je situacija teža, onda obavijestimo roditelje. Roditelji budu na početku zaštitnički postavljeni, a kada vide da je doista takva situacija, onda i oni budu na našoj strani i zapravo surađujemo na tome da se takvo ponašanje više kod djeteta ne ponovi", rekao je Robert Kovačević, psiholog u OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima.

Ako se nasilje ponovi, slijede sankcije. Sukladno težini nasilja, djeci se dodjeljuje opomena ili ukor.

Iako se broj zlostavljane djece smanjuje, profesori smatraju da je nasilja sve više.

"Više je verbalnoga ili cyber-bullyinga, to jest, internetskog nasilja. Educiramo i pokušavamo s djecom što više razgovarati kako bi se nasilje u što manjoj mjeri ponavljao", komentirala je Željka Cajner, učiteljica ove vinkovačke škole.

U Hrvatskoj je svako četvrto dijete žrtva nasilja.

"Ako uzmemo sve oblike nasilja, pogotovo tzv. cyber-bullyinga, onda možemo zaključiti da je gotovo svako dijete žrtva vršnjačkog nasilja“, istaknuo je voditelj Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, Dalibor Vlaho.

Na nasilje se prijavljuje tek kada bude izvršeno, a ne kad se ono prepozna. Problem je, dodao je Vlaho, jer prijava dolazi na kraju.

Svim zlostavljačima, vinkovački školarci poslali su poruke.

Ideja ove akcije nastala je u Kanadi kada je jedan dječak u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelima od raka dojke, ali je postao meta vršnjačkog zlostavljanja. Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku te je tako počeo Dan ružičastih majica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene