Svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je nasilja. Podršku zlostavljanoj djeci mnogi su u utorak iskazali nošenjem ružičaste majice. Obilježen je i Nacionalni dan borbe protiv nasilja.

Galerija


11-godišnja Nina prije dvije godine u razredu je doživjela vršnjačko nasilje. Vršnjaci su joj govorili kako je pretila i glupa, na što je ona često plakala. A kako još djece ne bi prolijevalo suze, mnogi od njih spriječili su nasilje.

Vezani članci Pisma Bogu Učiteljica tražila učenike da napišu pisma Bogu, rezultati su urnebesni Slika nije dostupna Kako spriječiti nasilje među mladima?

Nasilje se najčešće događa tijekom odmora ili na putu od škole i do kuće. Često se ne prijavljuje odmah.

"Ukoliko je situacija teža, onda obavijestimo roditelje. Roditelji budu na početku zaštitnički postavljeni, a kada vide da je doista takva situacija, onda i oni budu na našoj strani i zapravo surađujemo na tome da se takvo ponašanje više kod djeteta ne ponovi", rekao je Robert Kovačević, psiholog u OŠ Ivana Mažuranića u Vinkovcima.

Ako se nasilje ponovi, slijede sankcije. Sukladno težini nasilja, djeci se dodjeljuje opomena ili ukor.

Iako se broj zlostavljane djece smanjuje, profesori smatraju da je nasilja sve više.

"Više je verbalnoga ili cyber-bullyinga, to jest, internetskog nasilja. Educiramo i pokušavamo s djecom što više razgovarati kako bi se nasilje u što manjoj mjeri ponavljao", komentirala je Željka Cajner, učiteljica ove vinkovačke škole.

U Hrvatskoj je svako četvrto dijete žrtva nasilja.

"Ako uzmemo sve oblike nasilja, pogotovo tzv. cyber-bullyinga, onda možemo zaključiti da je gotovo svako dijete žrtva vršnjačkog nasilja“, istaknuo je voditelj Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, Dalibor Vlaho.

Na nasilje se prijavljuje tek kada bude izvršeno, a ne kad se ono prepozna. Problem je, dodao je Vlaho, jer prijava dolazi na kraju.

Svim zlostavljačima, vinkovački školarci poslali su poruke.

Ideja ove akcije nastala je u Kanadi kada je jedan dječak u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške osobama oboljelima od raka dojke, ali je postao meta vršnjačkog zlostavljanja. Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške dječaku te je tako počeo Dan ružičastih majica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr