Grad Zagreb u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokrenuo je javnozdravstvenu kampanju "NIJE COOL BITI BULLY", s nakanom podizanja svijesti o rizičnim i zaštitnim čimbenicima u prevenciji vršnjačkog nasilja a na predstavljanju kampanje i Okruglom stolu, u subotu, istaknuta je važnost problema vršnjačkog nasilja.

Galerija


Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jednom susrelo 130 milijuna učenika između 13 i 15 godina. Postoje dvije vrste nasilja – verbalno i fizičko. Rezultati istraživanja pokazuju da je verbalno nasilje zastupljenije od fizičkog, naglašeno je na predstavljanju.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Ministrica Blaženka Divjak: "Vršnjačko nasilje je širi društveni problem" Nasilje među djevojčicama u porastu, Ilustracija (Foto: Thinkstock) Stručnjakinja nakon tučnjave srednjoškolki u Splitu: Postoji nasilje koje je puno gore od fizičkog i svaki se put proživljava iznova

Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je da su posljedice zlostavljanja među mladima i psihičke i fizičke.

Od psihičkih posljedica navela je strah od odlaska u školu, izbjegavanja nastave, povlačenja u sebe pa do fizičkih manifestacija i psiholoških problema, a da zapravo ni ne znamo da je dijete potišteno i nešto muči, dodala je. Katkada se ta mentalna bol i patnja mogu dovesti do razvoja nekih tjelesnih simptoma. Najteže posljedice mogu rezultirati i samoubojstvom, istaknula je.

"Bilo bi dobro izgraditi sustav potpore vršnjaka, to jest vršnjačke podrške do sustava podrške unutar zajednica u kojima se dijete nalazi poput škole ili obitelji, a to često nije moguće", objasnila je. "Nekada i sama obitelj ne zna pomoći djetetu i potreban je sustav pomoći takvom djetetu od sustava unutar škole do sustava socijalne skrbi i zdravstvene zaštite i sl. Treba upoznati dijete i sa svojim pravima poput 'Hrabrog telefona'", rekla je Štimac Grbić, te se zauzela za školski sustav u kojem se ne treba razvijati poslušnost i kompeticija već pomaganje i prepoznavanja poteškoća.

U sklopu predstavljanja kampanje "NIJE COOL BITI BULLY" održano je predstavljanje knjige "Hod po rubu" spisateljice Rosie Kugli i novinarke Marijane Pleše čiji je cilj mladima poučnim, zanimljivim štivom približi tematika vršnjačkog nasilja. Knjiga opisuje razvoj delinkventnog ponašanja mladića kojega je tijekom odrastanja u teškim životnim okolnostima zanemarila obitelj, a posljedično i nadležne institucije u postupku izvršavanja odgojnih mjera.

Na okruglom stolu na temu vršnjačkog nasilja raspravljali su i brojni stručnjaci iz ovog područja, te autorice knjige Rosie Kugli i Marijana Pleše. (Hina)