Obavijesti Video Pretražite Navigacija
puhao olujni vjetar

Pogledajte animaciju: Kako je došlo do prevrtanja kamiona u Čazmi? Moraju se poklopiti ovi faktori

Aktualno Galerija Prikaz prevrtanja kamiona zbog nevremena - 1 Prikaz prevrtanja kamiona zbog nevremena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prikaz prevrtanja kamiona zbog nevremena - 2 Prikaz prevrtanja kamiona zbog nevremena - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prikaz prevrtanja kamiona zbog nevremena - 3 Prikaz prevrtanja kamiona zbog nevremena - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prikaz prevrtanja kamiona zbog nevremena - 4 Galerija 1/4 >>
Kolika je bila snaga vjetra u sinoćnjem nevremenu u Čazmi, svjedoči i nekoliko prevrnutih velikih i teških kamiona. Evo kako je do toga došlo.

Četiri kamiona prevrnuo je sinoć orkanski vjetar u samo nekoliko minuta. Kamioni su 18 metara dugi, 4 metra visoki i 15 tona teški.

Da bi vjetar preokrenuo jedan takav kamion bez tereta, mora postići brzinu veću barem od 150 kilometara na sat. Rušilački učinak vjetra ovisi naravno o snazi, njegovom smjeru na prepreku, udarnoj površini prepreke i njezinom težistu. Što je kamion viši, manja je potrebna snaga da ga prevrne, javlja Dnevnik Nove TV.

Ovakve scene češće viđamo na prometnicama koje su izložene olujnoj i orkanskoj buri, primjerice podno Velebita i uz Maslenički most.

Pročitajte i ovo Marija Pacur, stanovnica Bosiljeva U pomoć stigli prijatelji U strašnom nevremenu ostali bez krova: "Kći je bila sa mnom, vrištala je od straha..."

A ono što se sinoć dogodilo u Čazmi, po svemu sudeći, bio je nagli izljev hladnog zraka iz olujnog oblaka koji je također odgovoran za niz avionskih nesreća pri slijetanju.

To se događa kad uzlazne struje zraka više ne mogu zadržavati golemu količinu nakupljene vode u oblaku pa dolazi do naglog izlijevanja prema tlu.

Pri tome se pri tlu na frontama tog izljeva stvara olujni pa i orkanski vjetar, koji ima rušilačku snagu.

Pročitajte i ovo Saniraju se posljedice nevremena u Čazmi - 2 Posljedice nevremena FOTO Porušeni krovovi, suze i očaj: Čazmanci dan poslije nezapamćene oluje zbrajaju štete na domovima

Pročitajte i ovo Golemi oblak nad Čazmom Zacrnilo se nebo FOTO "Ovo je čudovište koje je nas je napalo": Čazmanski fotograf netom prije nevremena snimio monstruozni oblak

Porast brzine vjetra znači i višestruka snaga vjetra u udaru na prepreke. Primjerice, vjetar koji puše brzinom od 200 km na sat ima četiri puta veću snagu od onog koji puše 100 km na sat.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene