Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni podaci

Hrvatska zbog suše ostaje bez voća i povrća, jabuke bi mogli plaćati i do 15 kuna: "Urodi su uništeni"

Suša i visoke temperature uništile su gotovo polovicu ovogodišnjeg uroda voća i povrća. U Podravini je proglašena elementarna nepogoda.

Prirodna nepogoda proglašena je za cijelu Virovitičko-podravsku županiju.  

Poljoprivrednici se žale kako im je suša sve uništila. Neće biti paprike, tikve, kupusa, patlidžana, i to unatoč navodnjavanju.

Patlidžan je već sada dvostruko skuplji nego lani, kilogram stoji deset kuna. Paprika 15 kuna.

Prije suše smo imali su olujni vjetar koji im je uništio plasteničku proizvodnju. Dogodine će, kako kažu, vjerojatno smanjiti proizvodnju između 30 i 40 posto.

A to će značiti još manje domaće hrane po još višim cijenama. 

Stanje je zabrinjavajuće i u drugim dijelovima Hrvatske. Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić javila se iz Osijeka, gdje je razgovarala sa Stjepanom Zorićem iz Hrvatske voćarske zajednice.

"Blizu smo da nemamo dostatno za svoje potrebe. Inače Hrvatska troši od 50 do 55 tisuća tona jabuka godišnje“, upozorio je Zorić te dodao da je procjena napravljena nakon proljetnih mrazova govorila da nije bilo velikih gubitaka od mraza i očekivali su da će urod biti stotinjak tisuća tona u Hrvatskoj, no suša je učinila da će urod biti prepolovljen.

"Ukupno gledajući mislimo da Hrvatska neće imati više od 55 tisuća tona jabuka, što je 15 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a to je već ozbiljno umanjenje i sad smo već zabrinuti", kazao je gost Dnevnika Nove TV.

Prema procjenama proizvođača, bit će ukupno 55 tisuća tona svih klasa jabuka, a prve klase će biti jako malo, jer su se pojavili i nametnici, a što umanjuje kvalitetu tog voća.

Suša nije jedini problem, sve će dovesti do većih otkupnih cijena te do skupljih cijena za krajnjeg kupca u konačnici.

Pročitajte i ovo Školski pribor - 3 UDAR NA DŽEP RODITELJA Nova školska godina: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto

Pročitajte i ovo Ilustracija 25 posto Ova namirnica bez koje ne možemo mogla bi značajno poskupjeti: "Utjecaj toplinskog vala je drastičan"

"Mislim da je minimalna otkupna cijena četiri kune. Mi s tom cijenom samo pokrivamo troškove hladnog pogona, nećemo imati nikakve zarade", naglasio je Zorić te dodao kako je Hrvatska proizvela 15 posto manje jabuka u odnosu na prošlu godinu, a Europa više. Poljska je, primjerice, imala vrlo povoljnu klimu.

Vjeruje da cijena jabuka na europskom tržištu neće biti veća od dva eura. Prethodnih godina to smo voće plaćali i od šest kuna po kilogramu.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene