Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od hobija do posla

U atomskom skloništu pokrenuli biznis s gljivama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica mladića svoj su hobi i ljubav prema gljivama odlučili pretvoriti u posao. Svojim radom i entuzijazmom zainteresirali su veliku gljivarsku tvrtku iz Sjednjenih Američkih Država koja ih je pozvala na besplatno školovanje.

Petar Alibić i njegove kolege imaju podzemno carstvo ljekovitih azijskih gljiva. Ideja je bila iz ničega stvoriti nešto. S obzirom da nismo imali veliki početni kapital u početku, piljevina i voda se činilo najjeftinije za počet nešto i onda smo se odlučili za uzgoj gljiva', rekao je Alibić.

Pročitajte i ovo Ilustracija smrtonosno trovanje Progovorila žena čiji je ručak ubio troje ljudi, otkriveni jezivi detalji sa zidova kuće: "Bilo je uznemirujuće" U kući na području Maksimira skrivao konoplju i psilocibinske gljive - 3 Dovršena istraga Pao diler u zagrebačkom Maksimiru: Nabavljao marihuanu i gljive pa ih preprodavao

Uzgajaju tri iznimno ljekovite gljive - Shiitake, Reishi, Cordyceps militaris. 'Sve tri imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje te zaustavljaju rast stanica raka', rekao je Alibić.
No, to su skupe gljive. Cordyceps militaris zovu eliksir mladosti, a kilogram ubranog u prirodi stoji 25 tisuća eura.

>>
Slovenija: u 2013. možda 'gljivarske vinjete'

'Čini mi se da je to bilo 1988., kada su Kinezi na Olimpijadi osvojili nekoliko medalja, bilo je da su dopingirani, a na kraju se ispostavilo da nije doping nego su jednostavno jeli Cordyceps', prisjetio se Alibić.

Na svojoj su koži iskusili kako je teško od hobija doći do uspješnog posla. 'Nismo baš kako smo očekivali, ali razvija se iz dana u dan. Sve je veći interes kupaca kako se i znanje globalno širi opće o gljivama', rekao je Vedran Ban, također uzgajivač gljiva.

Velika američka tvrtka za uzgoj gljiva pozvala ih je na besplatno školovanje, a s tim bi, kažu, bili najeduciraniji u Hrvatskoj kada se radi o ugoju gljiva općenito. Ono što izvana izgleda kao obično brdašce iznad atomskog skloništa, u ovom slučaju krije poljoprivredno gopodarstvo mladih i kreativnih poduzetnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene