Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trojica mladića svoj su hobi i ljubav prema gljivama odlučili pretvoriti u posao. Svojim radom i entuzijazmom zainteresirali su veliku gljivarsku tvrtku iz Sjednjenih Američkih Država koja ih je pozvala na besplatno školovanje.


Petar Alibić i njegove kolege imaju podzemno carstvo ljekovitih azijskih gljiva. Ideja je bila iz ničega stvoriti nešto. S obzirom da nismo imali veliki početni kapital u početku, piljevina i voda se činilo najjeftinije za počet nešto i onda smo se odlučili za uzgoj gljiva', rekao je Alibić.

Vezani članci Svinje u blatu (Foto: Dnevnik.hr) Prijeti li nam nestašica i poskupljenje mesa? "Ako ova bolest dođe, ubit će nam dušu za sva vremena" Atomsko sklonište (Foto: Youtube) Preminuo je legendarni bubnjar Atomskog skloništa Zdravko Širola – Cajo

Uzgajaju tri iznimno ljekovite gljive - Shiitake, Reishi, Cordyceps militaris. 'Sve tri imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje te zaustavljaju rast stanica raka', rekao je Alibić.
No, to su skupe gljive. Cordyceps militaris zovu eliksir mladosti, a kilogram ubranog u prirodi stoji 25 tisuća eura.

>>
Slovenija: u 2013. možda 'gljivarske vinjete'

'Čini mi se da je to bilo 1988., kada su Kinezi na Olimpijadi osvojili nekoliko medalja, bilo je da su dopingirani, a na kraju se ispostavilo da nije doping nego su jednostavno jeli Cordyceps', prisjetio se Alibić.

Na svojoj su koži iskusili kako je teško od hobija doći do uspješnog posla. 'Nismo baš kako smo očekivali, ali razvija se iz dana u dan. Sve je veći interes kupaca kako se i znanje globalno širi opće o gljivama', rekao je Vedran Ban, također uzgajivač gljiva.

Velika američka tvrtka za uzgoj gljiva pozvala ih je na besplatno školovanje, a s tim bi, kažu, bili najeduciraniji u Hrvatskoj kada se radi o ugoju gljiva općenito. Ono što izvana izgleda kao obično brdašce iznad atomskog skloništa, u ovom slučaju krije poljoprivredno gopodarstvo mladih i kreativnih poduzetnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook