Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasnici šuma u Sloveniji predlažu da branje gljiva i drugih šumskih plodova više ne bude besplatno, pa bi oni koji se time bave morali kupiti posebnu 'vinjetu'.


Uvođenje naknade za branje gljiva, borovnica i drugih šumskih plodova kroz predviđene sustavne izmjene zakona o šumama predložila je udruga vlasnika šuma, piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Vlasnici tvrde da se njihovo šumsko bogatstvo "pljačka". Iako dnevnu količinu ubranih plodova regulira zakon, praksa pokazuje da se ne radi o rekreaciji nego komercijalnoj djelatnosti, posebno kad je riječ o gljivama na kojima se može zaraditi.

Ideju o "gljivarskim vinjetama" podržava i direktor državnog Zavoda za šume Ivo Trošt koji smatra da dozvola od deset eura ne bi bila problem.
No, neki vlasnici šuma smatraju da je bolje da se gljive beru besplatno nego da naknadu ubire država, piše list.

Vezani članci Ilustracija Kabina se survala u ponor: U nesreći teretnog vlaka teže ozlijeđena jedna osoba Ministar Oleg Butković Butković najavio uvođenje vinjeta, otkrio kada bi trebao početi nov način naplate cestarina

>>Samoniklo bilje i gljive bogu biti ukusni i zdravi ručak

Pokušaj da se davanje prava na lov divljači u slovenskim šumama sa lovačkih udruga prebaci na vlasnike šuma propao je prije nekoliko godina zbog jakih otpora iako su inicijatori navodili pravne argumente da je gospodarenje šumama u skoro svim državama EU-a vezano na vlasničko pravo, navodi "Dnevnik".

"Gljivarske vinjete" po cijeni 45 eura uvela je prije nekoliko godina jedna općina u susjednoj austrijskoj Koruškoj, ali je taksa zbog nezadovoljstva javnosti ubrzo ukinuta, a vinjete su zadržane samo kao način evidentiranja broja gljivara. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju