Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet podići će sudsku tužbu protiv HŽ-a nakon što jučer Mirsad Bećirović na karlovačkom željezničkom kolodvoru s psom vodičem nije uspio ući u nagibni InterCity vlak za Split.


Obaveza je institucija i tvrtaka, posebice javnih poduzeća, da prate zakonske propise i usklađuju interne akte sa zakonima, da prestane "moć pravilnika iznad zakona" u našem društvu, priopćeno je danas s tim su vezi iz Udruge. 

Vezani članci Crno brdo - 3 Crno brdo u Biljanima nije jedino crno brdo u Ravnim kotarima: Država kani zaraditi na prodaji troske? Ilustracija Čopor pasa napao mladu trudnicu dok je išla na pregled: Pokušala se obraniti

Priopćenje je poslano danas iz Pučišća na Braču gdje se održava seminar Kluba korisnika pasa vodiča slijepih na kojemu će se, među ostalim, utvrditi plan djelovanja u odnosu na sve koji krše temeljna ljudska prava korisnika pasa vodiča slijepih. 

Do Brača je jučer htio otputovati i Mirsad Bećirović. 

Predsjednica Udruge Mira Katalenić, i sama korisnica psa vodiča, zahvaljuje medijima na pažnji koju su posvetili zaštiti prava jedne slijepe osobe, ali ujedno žali što u tim napisima javnosti nije dovoljno jasno predočeno da je korisnicima pasa vodiča životna svakodnevica uz njihove pse bitno lakša, 

te im je pomoć drugih osoba iz okruženja "bitno manje potrebna što, pridonosi većoj samostalnosti i kvaliteti života". 

Dodala je da život bez slobode nije život i u tom smislu zadivljena je da su mediji jasno prepoznali da je odabir kojim će se vlakom tko voziti "pravo na izbor pojedinca, a ne da o tome odlučuju u Sektoru prijevoza Hrvatskih željeznica". 

Katalenić moli medije da slijepe osobe ne nazivaju pogrdnim nazivom "slijepci", jer u nazivu slijepa osoba naglasak je na osobi s odrednicom da ta osoba ne vidi očima, a "slijepci su ipak neki drugi, oni koji ne vide pored zdravih očiju". 

U nadi da ćemo se s Brača vraćati s manje gorčine, a uz više dostojanstva našim domovima napominjemo da nikada ni jedan od 60 naših odškolovanih pasa, koji su prošli dvogodišnju obuku, nikada nikoga nisu ugrizli, ni ugrozili na bilo koji način. 

To su labradori retriveri koji su dobroćudni po prirodi, a njihovi instruktori trajno provode inspekciju kvalitete rada korisnika s psom, navodi se na kraju priopćenja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju