Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema slobodnih termina

Turisti više ne dolaze samo zbog sunca i mora: "Tu ćeš doživjeti mir, tišinu, da ti se duša opusti..."

Odmor iz snova u Ravnim Kotarima (Foto: Dnevnik.hr)
Odmor iz snova u Ravnim Kotarima (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jasna Babić (Foto: Dnevnik.hr) Jasna Babić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mladen Dubravica (Foto: Dnevnik.hr) Mladen Dubravica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Luka (Foto: Dnevnik.hr) Luka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Odmor iz snova u Ravnim Kotarima (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Sunce i more bili su godinama glavni turistički aduti Hrvatske. No sve je više gostiju koji dođu u Lijepu Našu na ljetovanje, a i ne okupaju se u moru.

Mir i tišinu traže podalje od gradske vreve, a pronađu ih u luksuznim kućama za odmor. Takvih je samo u Ravnim kotarima čak 250.

Pročitajte i ovo Ana Robb (Foto: Dnevnik.hr) BORBA PROTIV PLASTIKE Ono što su napravili na ovom hrvatskom otoku, nećete vidjeti ni u mnogo većim gradovima Sanja Jurišić (Foto: Nova TV) Nova snaga Informativni program Nove TV dobio pojačanje: Sanja Jurišić nova je dopisnica iz Zadra

"Tu ćeš doživjeti mir, tišinu, da ti se duša opusti i još uvijek ćeš uživati u čarima Hrvatske, vrhunskom vremenu, a možeš nabrzinu otići do Zadra ako ti je do toga", kaže Luka koji je došao na odmor iz Njemačke.

Ravne kotare gosti biraju zbog ljepote prirode i mira. No rijetki su vjerovali da će ovaj kraj biti privlačan turistima.

"Susjedi su svi rekli, ma tko će tu doći u Stankovce, to je selo, tu su se ljudi bavili stokom, poljoprivredom, kakav turizam", kaže vlasnik kuće za odmor u Stankovcima Mladen Dubravica.

Upravo je ta autohtona priča gostima zanimljiva.

"I onda jedan turist pita, aha, tu su bile ovce, tu je bilo sijeno, a ovde su bile svinje, a sada turisti", kaže Dubravica.

Ti turisti lani su u ovom kraju ostvarili rekordnih 115 tisuća noćenja.
Kuće za odmor i vile biraju pretežno biraju gosti dubljega džepa jer tjedan dana odmora u ovakvim oazama ljepote košta oko 10 tisuća kuna. No slobodnih termina gotovo da nema. Iz godine u godinu šire se kapaciteti, a raste i broj kreveta općenito.

"Svaki tjedan meni dolazi dvoje troje s novim rješenjem, znači da je to u porastu", kaže pomoćnica direktora TZ-a Ravni kotari Jasna Babić.

Razvoj kontinentalnog turizma i njegovo povezivanje s poljoprivredom potiče i ministarstvo turizma, a u izradi je i novi pravilnik sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi. Reporterka Nove TV Sanja Jurišić o tome razgovarala je s direktorom TZ-a Ravni kotari Vanjom Čvrljkom.

Prvi put izdvajat će se paušalno plaćanje za smještaj na OPG-ovima. Što to zapravo znači za iznajmljivače?

To je veliki zamah i za razvoj obiteljskih gospodarstava i za ponude na tim istim gospodarstvima u vidu smještaja i smještajnih kapaciteta. U svakom slučaju, smisao je obogatiti ponudu istih tih gospodarstava, pružiti dodatnu turističku vrijednost koja je itekako potrebna našem turizmu u globalu.

Iz ministarstva sugestija je i u udruživanju turističkih zajednica, vi ste to učinili uoči ove sezone. Ima li već nekih pogodnosti?

Mišljenja smo da je to pun pogodak i da jedino tako možemo napraviti kvalitativan iskorak. Prva je bila Turistička zajednica Imotske krajine, mi smo drugi, Turistička zajednica Ravnih kotara, a sedam je jedinica lokalne samouprave. Više smo nego zadovoljni, uvjereni smo da je to jedan zalog za budućnost i za razvoj ovog jedinstvenog kraja.

Što dalmatinsko zaleđe konkretno nudi?

Mislim da polako dolazi vrijeme kada svi postaju svjesni da jedino Ravni kotari, odnosno dalmatinsko zaleđe može pružiti dodatnu vrijednost koja je itekako potrebna našem turizmu kako nitko ne bi govorio da smo dosadni, ovakvi ili onakvi. Mislim da je ovo budućnost dalmatinskog i hrvatskog turizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr Aktualno Imamo sve preduvjete, ali ovu vrstu turizma gotovo zanemarujemo: "Imao sam jednu ponudu za Izrael, ali izabrao sam Opatiju" Neda Jokić (Foto: Dnevnik.hr) Neda Jokić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Irena Peršić Zivainov (Foto: Dnevnik.hr) Irena Peršić Zivainov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Daniela Butorac (Foto: Dnevnik.hr) Daniela Butorac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Đorđe (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Imamo sve preduvjete, ali ovu vrstu turizma gotovo zanemarujemo: "Imao sam jednu ponudu za Izrael, ali izabrao sam Opatiju" 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene