Upravo autohtoni hrvatski proizvodi, pa i oni s otoka, trebali bi biti dodatna vrijednost našeg turizma. Već u prva tri mjeseca ove godine u njima je uživalo 9 posto više gostiju nego lani. Dobri rezultati očekuju se i za uskrsne praznike. Ipak, nešto sporiji booking za ljeto zabrinuo je turističke djelatnike.

Galerija


Počela je turistička sezona u Baranji. Proljeće je privuklo prve goste u eko centar u Kopačkom ritu. Upravo Baranja i Slavonija ove godine u fokusu su za turistički rast, a dobre su najave i za Uskrs.

Vezani članci Posljedice orkanske bure (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Diljem Dalmacije zbrajuju se štete od nevremena Slika nije dostupna Turisti pohitali na Jadran, pogledajte što im se nudi

''Puno je veća popunjenost kapaciteta nego prošle godine, što nas posebno veseli i znači da je Baranja priznata kao izletište i da imamo što ponuditi, da nije turizam samo Jadran i da Baranja može ponuditi sve, od smještaja, restorana, team building aktivnosti'', kazala je Andrijana Blažević iz eko centra.

Top destinacije, poput Dubrovnika, ne bi trebale računati na rast broja gostiju u špici sezone. Jadran u ljetnim mjesecima ionako puca po šavovima. Jedan od razloga sporijeg bookinga nego lani je i nekontroliran rast privatnog smještaja. Već sada Hrvatska ima 9600 objekata više nego lani.

'Nešto je bio sporiji booking za privatni smejštaj. Međutim, i to se pokreće. Kada je Velika Britanija u pitanju, tu je i bila i neizvjesnost oko Brexita, ali evo sve to dolazi na svoje'', ističe Romana Vlašić iz Turističke zajednice Dubrovnik.

Strana tržišta, poput Grčke i Turske, nisu izravna konkurencija Hrvatskoj. To su destinacije turističkih resorta, a u Hrvatskoj individulani gosti ostvare 60 milijuna noćenja.

Glavni zadatak Hrvatskog turizma je povećati kvalitetu i ponudu te na jednakom broju gostiju zaraditi više od rekordnih 10 milijardi eura koje su lani ostavili strani gosti. Ukoliko se uspije, govorit ćemo o uspješnoj 2019. godini.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr