Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Riješili'' problem

Slučaj "crno brdo": Država proglasila opasni otpadni materijal - rudnim blagom! I svi prebacuju lopticu drugima

Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Jurišić dodnosi detalje o problemu Crnog brda (Video: Dnevnik.hr) Sanja Jurišić dodnosi detalje o problemu Crnog brda (Video: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Crno Brdo u Biljanima donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crno Brdo u Biljanima donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Mještani Biljana Donjih čekaju da se insitucije dogovore tko će ukloniti opasno "crno brdo". Sud Europske unije presudio je da Hrvatska u Biljanima Donjim nije ispunila obveze iz europske Direktive o otpadu. Između ostaloga, i onu da osigura zaštitu zdravlja ljudi i okoliša. No iako je presuda stigla, brdo je još uvijek ondje.

Vijest da je Hrvatska kriva u slučaju ''crno brdo", u Biljanima Donjim dočekana je s radošću. ''Crno brdo" od prvih je kuća udaljeno samo 50 metara. Osim u vodi, prašine nerijetko bude i u zraku.

Pročitajte i ovo Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ekocid u Biljanima Donjim Hrvatskoj prijete financijske sankcije: ''Država se 10 godina poigrava sa zdravljem ljudi'' Crno brdo - 4 Nebriga države Crno brdo i dalje prijeti stanovnicima: "Moj je muž umro, a to još stoji", "Dobili smo dokaz da se radi o kancerogenim stvarima"

Troska je iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura dovezena još 2010. godine. A od tada do danas problem ''crnog brda'' nisu uspjele riješiti četiri Vlade. No, nakon presude Suda Europske unije, možda će Ravni kotari ponovno biti ravni.

Na tome od prošle jeseni rade čak tri ministarstva - državne imovine, obrane i zaštite okoliša. Odakle poručuju, država zbog ''crnoga brda" neće plaćati penale: ''Već je Republika Hrvatska dužna poduzeti potrebne mjere kako bi postupila sukladno presudi, odnosno kako bi se troska uklonila s lokacije..."

Koji je budući dom 140 tisuća tona troske još se ne zna. A odnedavno, prema mišljenju države, ono i nije otpad.

''Najveća ironija je što su sada tri ministarstva proglasila ovaj kancerogeni materijal rudnim bogatstvom. Ako ne mogu praktički riješiti problem, riješit će ga administrativno'', kaže Zdravko Belušić iz Eko udruge Ravni kotar.

Na papiru još nije poznato tko je zapravo vlasnik ove, kako kažu, mineralne sirovine. Prošlomjesečnu tvrdnju Ministarstva državne imovine da je Troska darovana Ministarstvu obrane iz MORH-a demantiraju. A dok se država dogovori oko vlasništva mještani Biljana Donjih imaju samo jednu želju - da ponovno u susjedstvu vide kamione. Ovoga puta kako trosku odvoze u suprotnom smjeru.

Mještani kažu da u posljednje vrijeme u susjedstvu u srcu Ravnih kotara vide neke ljude koji su navodno u izvidu terena. No, ''crno brdo'' još uvijek je na mjestu i jedino što se zapravo promijenilo u posljednjih devet godina jest činjenica da ga država više ne zove otpad nego rudno blago. Država je dakle vlasnik 140.000 tona blaga i ne za kamo bi s njim, odnosno ne zna tko bi ovu sirovinu trebao otpremiti iz Biljana Donjih. Kao da se radi o ničijoj zemlji. Prošlog mjeseca iz ministarstva državne imovine kazali su nam da su ''crno brdo'' darovali ministarstvu obrane za dogradnju piste u zračnoj luci Zadar.

Iz MORH-a pak to demantiraju. Kažu da ''crno brdo'' nije u njihovom vlasništvu. Dok se ministarstva loptaju s ''crnim brdom'', mještani Biljana Donjih posljednjih devet godina govore da se truju, da piju zagađenu vodu, udišu prašinu i žele samo da im se makne ''crno brdo'' ispred očiju. Isto žele i u Benkovcu, pod čijom su kapom Biljane Donje. Kažu da su im ruke zavezane i čekaju da država riješi problem. Nadaju se da će to biti uskoro. Posebice nakon presude suda Europske unije u kojoj izričito stoji da Hrvatska mora ukloniti trosku s ove lokacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene