Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trebao bi cvjetati

Imamo sve preduvjete, ali ovu vrstu turizma gotovo zanemarujemo: "Imao sam jednu ponudu za Izrael, ali izabrao sam Opatiju"

Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Neda Jokić (Foto: Dnevnik.hr) Neda Jokić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Irena Peršić Zivainov (Foto: Dnevnik.hr) Irena Peršić Zivainov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Daniela Butorac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Povoljna klima, dobar prometni položaj te vrhunski liječnici. Svi preduvjeti za razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj su omogućeni. No, ona ih ne koristi dovoljno.

Dok zdravstveni turizam na globalnoj razini raste između 15 i 20 posto, u Hrvatsku zbog liječenja ne stiže ni 10 posto gostiju. Oni koji dođu, u velikoj većini stižu zbog dentalnih usluga, a prednjače Talijani. U Opatiji se pacijentima nudi sve, od rehabilitacije do promjene načina života.

Pročitajte i ovo Neiskorišteni potencijal zdravstvenog turizma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najbrže rastuća grana Potencijal koji samo trebamo znati dobro iskoristiti: Odabiru nas iz cijelog svijeta Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 1 mamimo jeftinom ali kvalitetnom uslugom Hrvatske klinike privlače turiste iz cijelog svijeta, a Zagreb istražuje kako dograbiti još više zdravstvenih turista

"Imao sam jednu ponudu za Izrael da idem ili za ovdje. Ja sam izabrao Opatiju jer je blizu, ta sredina, podneblje, ljudi", kaže Đorđe iz Austrije.

Nutricionistica Neda Jokić kaže da rade individualne planove prehrane, a u kreiranju jelovnika im pomaže komunikacija s njihovim pacijentima. Širok spektar usluga i povoljna klima na Kvarner privlače goste cijele godine.

"Možemo govoriti o nekakvih 55 tisuća dolazaka prije dvije, tri godine po pitanju zdravstvenog turizma. Danas ih imamo otprilike 80 tisuća", kaže direktorica TZ-a Kvarner Irena Peršić Zivadinov.

Aktualno ''Bilo je sjajno, apsolutno sjajno'': Bili smo na prvom izravnom letu iz SAD-a u Hrvatsku Prvi izravni let iz SAD-a za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Prvi izravni let iz SAD-a za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prvi izravni let iz SAD-a za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Prvi izravni let iz SAD-a za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prvi izravni let iz SAD-a za Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska ''Bilo je sjajno, apsolutno sjajno'': Bili smo na prvom izravnom letu iz SAD-a u Hrvatsku 1/3 >>

Reporterka Nove TV Katarina Jusić posjetila je Crikvenicu, u koju na liječenje dolaze brojni gosti iz Hrvatske, ali i ostatka svijeta. O prednostima zdravstvenog turizma razgovarala je s voditeljicom odsjeka zdravstvenog turizma Danielom Butorac

Koji su motivi dolaska gostiju i odakle ih najviše ima?
 
Najčešće dolaze radi fizikalne medicine i rehabilitacije te respiratorne rehabilitacije. Gosti koji nam dolaze su iz čitave Hrvatske te najviše iz susjednih zemalja, ali ima ih iz gotovo čitavog svijeta.

Za što bi se Hrvatska trebala specijalizirati, stomatologija je očito dobro profitirala?

Smatram da je vrijeme za iskoristiti prirodne resurse te bogatu tradiciju. Mi ovdje imamo u liječenju sve više i više upita za preventivne programe tako da smo se počeli i time baviti. Pratimo moderne trendove, kako u zdravstvenom turizmu, tako i u medicini i rehabilitaciji.

Ponuda mora rasti da bi se privlačili drugi gosti, što je kod vas novo?

Ove godine smo otvorili jednu novu djelatnost unutar ustanove, a radi se o ponudi koja je baš za preventivne programe. Nudimo više vrsta masaža, osim medicinske tu imamo i neke druge vrste kao što su lomi lomi i shiatzu. Imamo i hidroterapiju, limfnu drenažu i druge vrste medicinskog wellnessa. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene