Objava Varaždinca Vjerana Strahonje na Facebooku privukla je pozornost javnosti. Naslovio ju je "podjela socijalne pomoći, velik dan za kockarnice".


Varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja u nedavnoj se objavi na Facebooku osvrnuo na trošenje socijalne pomoći u kockarnicama. Podijelio je, naime, fotografiju ulaza u jedan od gradskih automat-klubova uz poduži status koji možete pročitati u nastavku.

Vezani članci Detalji o širenju koronavirusa u Kini - 1 Novinari u Kini počeli nestajati nakon objave snimki iz žarišta epidemije: ''Neki pacijenti su bili vani, imali su obješenu infuziju za stablo'' Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Odzvonilo sramotnim prizorima i nasilju u Međimurju: Svima koji se ogriješe o ove stvari ukida se socijalna pomoć i uvode vaučeri

"Slika ispred automat kluba u Varaždinu, danas. Krajem mjeseca isplaćuje se socijalna pomoć koja velikim dijelom završi u kockarnicama, kladionicama... Monstruozni sustav u kojem sudjeluje država, poduzetnici, roditelji, udruge..... svi oni koji ga održavaju, podržavaju i prikrivaju. Monstrum se hrani Romskom djecom, što više djece, to više socijalne pomoći koja završi u kockarnicama, a dijelom opet u državnoj blagajni. Što više novca u igri, to manja prilika da se neko dijete školuje i izvuče iz spirale neimaštine i bezperspektivnosti. Što više zla, to više potrebe za udrugama, službama, zastupnicima i predstavnicima...", napisao je u petak.

Strahonja nam je rekao da ga je začudio interes koji je izazvala njegova objava i da on upućuje na to da problem postoji, ali da se u njega nitko dublje ne upušta.

Dodao je kako je ispod svoje objave "obrisao niz ružnih komentara na Rome".

"To bi svakako trebalo izbjeći jer su ti ljudi na neki način žrtve sustava koji ne funkcionira. Stvar institucija je da upravljaju socijalnom pomoći, da prate efekte...", dodao je.

Podsjetimo, o trošenju novca od socijalne pomoći u kockarnicama u više je navrata izvještavalo Provjereno.

Ekipa Provjerenog više je puta snimala kako u danima nakon isplate pomoći korisnici obilaze kockarnice i novac koji su dobili za podmirenje teških životnih uvjeta - troše na ruletu.

Te su priče odjeknule i natjerale nadležne da poduzmu nešto. Inspekcija je krenula u kontrole, u ministarstvu razmišljaju o uvođenju bonova umjesto novca, a u Međimurskoj su županiji presretni, jer se problem napokon rješava.

Policija je već počela s racijama u kockarnicama i evidentiranjem onih koji socijalnu pomoć troše nenamjenski.

Uhvati li ih se u nenamjenskom trošenju, prijeti im oduzimanje pomoći, a kao blaža kazna razmatra se i uvođenje vaučera za kupovinu namirnica u trgovinama. To je za Provjereno potvrdila i ministrica za socijalnu politiku Nada Murganić.