Uvođenja reda među primatelje socijalne pomoći vruće je pitanje s kojim se nitko desetljećima nije htio uhvatiti ukoštac. Korisnici bi političarima to mogli zamjeriti, pa ih na idućim izborima kazniti. A to im nikako nije u interesu.

Galerija +0 Kako se troši novac socijalne pomoći? (Dnevnik.hr)

Ponekad pomoć koja je namijenjena onim najranjivijima - završava u krivim rukama ili se zlorabi. U nekoliko navrata ekipa Provjerenog snimala je kako, u danima nakon isplate pomoći, korisnici obilaze kockarnice i novac koji su dobili za podmirenje teških životnih uvjeta - troše na ruletu.

Vezani članci Vjekoslav Franetović i Snježana Franetović - 2 Zidovi su prekriveni mrljama fekalija, stan pun plijesni: "Samo da možemo disati normalno, spavati u svom krevetu" Provjereno: Sudbina povratnika iz SAD-a u domovinu - 1 Iz zidova im izbijaju fekalije, gledaju i udišu plijesan: "U početku su to bile ovlažene površine, nakon kojih su izlazile žutosmeđe fleke"

Te su priče odjeknule i natjerale nadležne da poduzmu nešto. Inspekcija je krenula u pohode kontrole, u ministarstvu razmišljaju o uvođenju bonova umjesto novca, a u Međimurskoj su županiji presretni, jer se problem napokon rješava.

Problem o kojem se dosad samo govorilo, a ništa poduzimalo, konačno je stigao na na dnevni red.

''Zahvaljujući ekipi Provjerenog i Novoj TV, u ovu problematiku uključila se država. To je jedan od naših najvećih problema, a naše stanovništvo želi kvalitetniji suživot. Nemamo ništa protiv nikoga i trebaju se znati odgovornosti svakog čovjeka koji živi na ovom području i koji puni proračun, jer jedino tako možemo biti kvalitetna i uređena zemlja, jer tome Hrvatska teži'', rekao je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Policija će preuzeti najveći dio tereta. Već je počela s racijama u kockarnicama i evidentiranjem onih koji socijalnu pomoć troše nenamjenski.

''Ne želimo nikoga obilježavati, bez obzira na vjeru, naciju, boju kože. Svatko tko uživa prava ove države mora znati svoje obveze i svoju odgovornost'', dodaje Posavec.

Uhvati li ih se u nenamjenskom trošenju, prijeti im oduzimanje pomoći, a kao blaža kazna razmatra se i uvođenje vaučera za kupovinu namirnica trgovinama. To nam je potvrdila i ministrica za socijalnu politiku Nada Murganić.

S razmišljanja se u ovom slučaju prešlo na djelovanje.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju