Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu ispunjeni uvjeti

Trgovački sud poništio ugovor Patafte, Čehoka i Kezelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisu ispunjeni uvjeti za izuzeće od postupka javne nabave, što za posljedicu ima ništetnost pravnih poslova - kratko je obrazložio sudac Radovan Raduka.

Ugovor za mehaničko-biološku obradu varaždinskog otpada proglašen je ništetnim! Odlučio je tako u srijedu ujutro Radovan Raduka, sudac Trgovačkog suda u Varaždinu.

Pročitajte i ovo Ivan Čehok Nakon gotovo deset godina Bivši gradonačelnik Varaždina oslobođen optužbi: USKOK najavio žalbu Slika nije dostupna Sudit će joj s Čehokom Na pripremno ročište priveli bivšu direktoricu varaždinske zračne luke

"Nisu ispunjeni uvjeti za izuzeće od postupka javne nabave, što za posljedicu ima ništetnost pravnih poslova", kratko je obrazložio sudac i odvjetnicima predao presudu na 40-ak stranica.

Poništio je tako "Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje" od 24. prosinca 2008. godine, koji su sklopili Tomislav Kezelj kao direktor komunalca Varkoma i Davor Patafta, kao direktor T7 Visa (danas Održivi razvoj).

Nezasitan Čehok: Oštetio Grad Varaždin za više milijuna kuna!

Ujedno, poništio je i aneks koji je u ljeto iduće godine supotpisao i tadašnji gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Sva trojica su, podsjetimo, uskočki optuženici, protiv kojih je počeo proces na Županijskom sudu u Zagrebu, kojim bi se trebalo utvrditi ima li i kaznene odgovornosti u aranžmanima s varaždinskim smećem.

Ključan stav zagrebačkog vještaka za okoliš

Zasad nepravomoćno ništetnim ugovorima dogovorena je obrada brda baliranoga otpada na ulazu u Varaždin, ali i daljnja obrada tekućeg komunalnog otpada. Patafta je po sklapanju ugovora izgradio modernu MBO tvornicu, no smeće nikad nije - dobio. Naime, nakon što su on Čehok i Kezelj privedeni te se promijenila gradska vlast, nova vlast na čelu s Goranom Habušem nije mu isporučila smeće te je putem suda (tužeći pri tome i svoju komunalnu tvrtku!) zatražila da se taj ugovor proglasi ništetnim.

Ključno u postupku bio je stav zagrebačkog sudskog vještaka zaštite okoliša Ratka Đorđevića da nije bilo dovoljno elemenata hitnosti i interventnosti, tj. takve opasnosti za okoliš da bi se ugovor sklopio na takav način, tj. bez postupka klasične javne nabave (proveden je postupak tzv. ograničene javne nabave).

Preostao avans

Presuda je djelomična, a idući tjedan sud će angažirati vještaka kako bi se odlučilo i o sudbini avansa koji je uplaćen T7 Visu, u visini od 9,1 milijuna kuna. Sporno je koliko je dao Grad, a koliko njegov komunalac.

Maja Špoljarić, odvjetnica Održivog razvoja, izlazeći iz sudnice komentirala je kako će o eventualnom žalbenom postupku odlučiti nakon konzultacije sa strankom i proučavanja materijala.

Gradski odvjetnik Marijan Petić pak nije krio oduševljenje. "Prezadovoljni smo, ali ovo je bilo očekivano, utvrđeno je na temelju postojećeg stanja", kazao je Petrić. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene