Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siguran grad

Tomašević nakon stravičnog femicida kod bolnice: "Imamo manje ubojstava od drugih europskih gradova"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Damir Krajac/Cropix
Teško ubojstvo žene dogodilo se u ponedjeljak u Zagrebu kod nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ocijenio je u utorak kako je Zagreb sigurniji grad u odnosu na ostale europske metropole, referirajući se time na jučerašnje teško ubojstvo žene kod nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu.

''Od skoro milijun ljudi u Zagrebu s prijavljenim prebivalištem i boravištem imamo nekoliko ubojstava godišnje, što je malo u odnosu na druge europske metropole. Ključno je da se sva ubojstva riješe i da znamo tko su počinitelji te da oni za to odgovaraju'', rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Tomašević je podsjetio da je načelnik Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Marko Rašić, krajem travnja na sjednici Gradske skupštine grada Zagreba, podnio Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području grada Zagreba za 2023. godinu i da je ono usvojeno jednoglasno.

''Što se tiče javne sigurnosti u gradu brojke su bile dosta dobre, čak su zabilježeni i neki pozitivni trendovi unazad 10 godina'', dodao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti"

Pročitajte i ovo Dijete u vrtiću, ilustracija 10 novih vrtića Pripremite dokumentaciju na vrijeme: Počinju upisi za najtraženija mjesta u gradu!

Iz političke platforme Možemo! nakon ubojstva u Blatu izrazli su veliku zabrinutost i potrebu za žurnom reakcijom svih nadležnih tijela u prevenciji femicida, čiji porast se bilježi posebno u zadnjih mjesec dana.

"Činjenica da se u značajnom broju slučajeva femicida radi o počiniteljima koji su prethodno prijavljivani za nasilno ponašanje prema žrtvama upućuje na nedovoljno dobar sustav prevencije i sankcioniranja rodno uvjetovanog nasilja".

Navode i kako koordinator stranke i gradonačelnik Tomislav Tomašević, uzimajući u obzir da su na području grada Zagreba u posljednjih mjesec dana počinjena četiri ubojstva žena, od kojih većina ima obilježje femicida, izjavio kako i on i stranka Možemo! pozdravljamu uvođenje femicida u Kazneni zakon.

"Bez obzira na porast opće sigurnosti u Zagrebu suočavamo se s porastom femicida i drugih oblika nasilja nad ženama što nas osobito zabrinjava, te ćemo dodatno pojačati aktivnosti na lokalnoj razini u području prevencije nasilja i zaštite žrtava. Apeliramo na sve institucije zadužene za prepoznavanje, prijavu i procesuiranje nasilja da prioritiziraju te postupke, obavezno prijave svaku sumnju na nasilje, te da se propisuju adekvatne kazne za počinitelje koje uključuju i mjere opreza kako bi se u što većoj mjeri suzbilo ponavljanje i daljnja eskalacija nasilja", izjavio je Tomašević. 

"Pozivamo sve razine vlasti da predano, dosljedno i u potpunosti implementiraju sve aspekte Istanbulske konvencije, te da suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja postane zajednički društveni i politički prioritet. Kao gradska uprava predana borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja posebno prioritiziramo provedbu mjera osiguranja stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja žrtvi nasilja kako bi se ženama omogućio sigurniji izlazak iz nasilnog okruženja. Također, kontinuirano financiramo i gradsko sklonište kao i programe udruga za koje smo povećali izdvajanja iz proračuna, osigurali besplatni prijevoz za nezaposlene žene koje koriste smještaj u skloništima, a nemaju prebivalište u gradu Zagrebu, te su osigurani dodatni stambeni kapaciteti za organizirano stanovanje po izlasku iz skloništa", kaže gradonačelnik.

Sandra Benčić, kooordinatorica stranke smatra da je jedan od ključnih uzroka eskalacije femicida neadekvatno kažnjavanje počinitelja i nedostatak drugih mjera zaštite žrtvi nakon prve prijave nasilja. Nedostatak ozbiljne procjene rizika, nedostatno propisivanje i dužina mjera opreza, te česta relativizacija ozbiljnosti prijetnje ili manifestiranje nasilja od strane nadležnih institucija dovodi do sve nasilnijih kaznenih djela protiv žena. Za adekvatnu borbu protiv nasilja nad ženama nužno je boriti se protiv ideja o podčinjenosti ili nejednakosti žena, aktivno se boriti protiv promocije patrijarhalnih i diskriminatornih praksi, te osigurati na svim razinama dovoljne kapacitete za direktnu pomoć žrtvama nasilja, uključujući i dovoljne smještajne kapacitete. Bilo kakvo zazivanje deratifikacije Istanbulske konvencije i promašene rasprave o nepostojećoj rodnoj ideologiji, samo udaljavaju javni i politički fokus sa konkretnih mjera prevencije i zaštite od rodno uvjetovanog nasilja te takve bespredmetne rasprave trebaju prestati.

"Nastavit ćemo predano raditi i na nacionalnoj i lokalnoj razini na daljnjem razvoju sustava borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja, te konkretnim mjerama i intervencijama na razini grada Zagreba stvarati dobru praksu u jačanju svih institucija i organizacija koje su pod ingerencijom grada, ali i inzistirati na boljoj koordinaciji državne i lokalnih razina u implementaciji Istanbulske konvencije", stoji u priopćenju stranke Možemo!.

Pročitajte i ovo Požar na Jarunu Još nepoznat uzrok Požar u Zagrebu: Iz zgrade izlazio crni dim, intervenirala hitna pomoć

Pročitajte i ovo Ilustracija izdana tjeralica Sin bivše ugledne sutkinje nestao bez traga: Bivšoj curi radio odvratne gadosti, policija se umiješala tek kad ju je zatočio

PUZ je u utorak izvijestio da je u tijeku kriminalističko istraživanje teškog ubojstva žene koju je u ponedjeljak oko 19,20 sati, na nasipu u blizini nedovršene Sveučilišne bolnice, nožem usmrtio muškarac koji je stavljen pod nadzor policije.

Policija je dodala da je na mjestu događaja obavljen očevid kojim je rukovodila dežurna zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u suradnji s policijskim službenicima Službe za očevide i kriminalističku tehniku PUZ-a.

Nadodala je i da je tijelo žene, nakon obavljenog očevida, prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Pročitajte i ovo Kiša, ilustracija Upaljen meteoalarm Stiže velika promjena vremena: Izdano upozorenje zbog jakih pljuskova i grmljavine

Prema pisanju medija, osumnjičeni muškarac je prijavio ubojstvo žene koju je poznavao, a policajcima je rekao da se branio od žene koja ga je napala.

Slučaj je zabilježen kao femicid za kojeg Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora od najmanje 10 godina, a istražitelji, ovisno o utvrđenom činjeničnom stanju, mogu u bilo kojem trenutku izmijeniti kvalifikaciju kaznenog djela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene