Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradi se i novi vrtić

Gradska skupština podržala Resnik, Tomašević poručio: "Nitko nas u tome neće zaustaviti"

30. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
30. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Foto: Ranko Suvar/Cropix
Gradski zastupnici su, uz protivljenje oporbe podržali projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji u Resniku.

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je nakon višesatne rasprave, i uz oštro protivljenje oporbenih klubova podržala projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb na lokaciji u Resniku.

Riječ je o prijedlogu gradonačelnika Tomislava Tomaševića o prihvaćanju sažetka "Studije izvedivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije" i podržavanju projekta izgradnje CGO Zagreb na lokaciji u Resniku.

Gradski zastupnici su, uz protivljenje oporbe, prihvatili i Tomaševićev prijedlog odluke o jednostranom raskidu Ugovora o koncesiji za Projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Danica Baričević - 1 Reagirala oporba Nazvala ih "škuri, crni i mali", a i sama je dijete iseljenika. Oporba joj odgovara: "Ne znaju gdje su smješteni, u kojim uvjetima rade, ali ih znaju vrijeđati, to znaju"

Pročelnica za gospodarstvo Ana Pavičić-Kaselj istaknula je da je razlog raskida ugovora taj što se na lokaciji koja se nalazi pod koncesijom ne može početi ulagati u izgradnju CGO-a te zbog nadogradnje vodoopskrbne mreže i odvodnje otpadnih voda i izgradnje trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, što se treba financirati iz EU sredstava, a jedan od uvjeta za to je da korisnik bude javni isporučitelj, odnosno Vodoopskrba i odvodnja, a ne privatni koncesionar.

Trošak raskida koncesijskog ugovora kreće se od 38 do 230 milijuna eura

Tomašević je rekao da se trošak raskida koncesijskog ugovora kreće od 38 do 230 milijuna eura, a na to postoje i operativni troškovi.

Računica je da je trošak manji od ostanka u ugovoru gdje bi kroz račune za vodu i kroz proračun građani trebali platiti do kraja isteka koncesijskog ugovora, odnosno do prosinca 2028. 420 milijuna eura. Istaknuo je da će Grad, ako ostane u koncesijskom ugovoru morati iz proračuna platiti investiciju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda od 94 milijuna eura. Uvjeren je da je odluka o raskidu ugovora u interesu Grada.

Od oporbenih zastupnika jedino je Dejan Kljajić iz stranke Bandić Milan 365 u raspravi najavio da će podržati prijedlog Studije i projekt izgradnje CGO Zagreb jer ostaju dosljedni odluci koju su donijeli s koalicijskim partnerom HDZ-om u prošlom mandatu.

Pročitajte i ovo Pronađeno oružje i streljivo U Dubravi FOTO Držali u kući čitavi arsenal oružja: Sve je bilo dostupno djeci, pogledajte što je policija sve pronašla

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža rekao je kako je katastrofa na odlagalištu otpada Jakuševec u kojem samo pukim slučajem nije došlo do gubitka ljudskog života prenulo Tomaševića da na brzinu proba nešto napraviti, a zapravo da zavara javnost da je počeo nešto rješavati.

HDZ: Naš zeleni gradonačelnik pojma nema što napraviti s otpadom u Zagrebu

A u to da Tomašević CGO može izgraditi do 2028. ne vjeruje HDZ.

"Naš zeleni gradonačelnik pojma nema o tome što napraviti s otpadom u gradu Zagrebu", ustvrdio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman. Za Studiju izvedivosti kaže da je običan "reciklat" jedne stare studije koja je prepuna netočnih podataka i ne može biti provediva.

Tomašević mu je odgovorio da je Studija usklađena s nacionalnim planom za izgradnju CGO-a koji obavezuje Zagreb da izgradi CGO do 2028. Istaknuo je i da se postrojenje može financirati iz EU fondova ako za to postoji politička volja u Vladi, a ako bude bilo kakvog usporavanja predložit će da to sami financiraju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola evakuirana Strašan zločin u Njemačkoj: Učenik srednje škole ubio 18-godišnju djevojku

Nestranačkom zastupniku Ivici Lovriću odgovorio je da je Zagrebačku županiju pitao da CGO bude u Ivanić-Gradu te su odgovorili da ne žele ni čuti za to, a niti nemaju to u prostornom planu.

Zastupniku Kljajiću zahvalio je na podršci ali i istaknuo da studija nema veze sa studijom pokojnog gradonačelnika Bandića koja je predvidjela spalionicu od 280.000 tona i nije uključivala kompostanu i sortirnicu u Resniku.

Tomašević je poručio da će napraviti CGO u Resniku do 2028. godine i nitko ih neće u tome zaustaviti.

Pročitajte i ovo Jahta Royal Romance Uskoro istječe privremena mjera Ekskluzivne snimke Dnevnika Nove TV: Ruska jahta pod sankcijama isplovila iz trogirskog brodogradilišta

Osniva se Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o osnivanju gradskog Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec. Grad osigurava 360.000 eura za osnivanje i početak rada vrtića čije je sjedište u Sesvetama.

Gradski zastupnici prihvatili su i prijedlog gradonačelnika o dodjeli pojedinačne državne potpore u 2024. u iznosu do šest milijuna eura URIHO-u - Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić - 1 Budući šef DORH-a Odabir Tudurića nije prošao bez žestokih kritika: "Zbog ovog moramo postaviti pitanje – 'Dokle više?'"

Prihvaćen je i prijedlog plana razvoja Grada Zagreba do kraja 2027. Riječ je o srednjoročnom strateškom dokumentu koji će definiranjem ključnih strateških odrednica odrediti smjer razvoja Zagreba te omogućiti korištenje sredstava iz EU fondova.

Vizija razvoja ostvarit će se kroz četiri prioriteta javne politike - zeleno i otporno gospodarstvo; društvena jednakost, kvalitetne i dostupne društvene usluge; učinkovito i održivo upravljanje prostornim i prirodnim resursima te zelena tranzicija i digitalna transformacija.

Gradska skupština prihvatila je i gradonačelnikov prijedlog po kojem će Grad Zagreb i Vodoopskrba i odvodnja sklopiti Sporazum o reguliranju međusobnih prava i obveza vezano za obavljanje poslova upravljanja djelatnosti urbane oborinske odvodnje na području Zagreba u razdoblju od 2024. do 2027.

Pročitajte i ovo Severina - 1 Slučaj Severina Burne reakcije na odluku suda zbog proceduralne pogreške: "Postoje tisuće onih koji su izloženi nefunkcionalnosti sustava"

Prihvaćen je i prijedlog predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića da Gradska skupština i gradonačelnik Tomašević u suradnji s Regionalnom energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), uz sudjelovanje udruga građana organizira međunarodnu konferenciju o važnosti energetske tranzicije i utjecaju klimatskih promjena na Grad Zagreb. Cilj konferencije je podizanje svijesti o važnosti energetske tranzicije i utjecaju klimatskih promjena.

Gradska skupština prihvatila je i prijedlog o podmirenju obveza Muzeju suvremene umjetnosti, kojemu se odobrava isplata od 528.000 eura.

Prihvaćeno je i da Grad Zagreb kao zakupnik i Zagrebački velesajam kao zakupodavac, sklope Ugovor o zakupu poslovnog prostora za obavljanje edukacijsko - rehabilitacijske djelatnosti Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom-Zagreb“.

Ugovor se sklapa od 1. siječnja do 31. prosinca 2028. uz ukupnu mjesečnu zakupninu u iznosu od 2.142,20 eura uvećano za PDV.

Trideseta sjednica zagrebačke Gradske skupština koja je počela s radom u devet sati s dnevnim redom od 31 točke večeras je završila zasjedanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene