Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori i razgovori

Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti"

Aktualno Galerija Mario Radić Mario Radić Foto: DNEVNIK.hr Marko Milić Marko Milić Foto: DNEVNIK.hr Domovinski pokret stigao u Banske dvore Domovinski pokret stigao u Banske dvore Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Vladimir Bilek - 2 Vladimir Bilek - 2 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix +22 Predstavnici nacionalnih manjina dolaze na sastanak u Banske dvore - 3 Galerija 1/27 >>
Gotovo tri tjedna nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja HDZ i Domovinski pokret mogli bi obznaniti da su postigli dogovor vezan uz formiranje saborske većine, a to znači i da se bliži odlazak Andreja Plenkovića na Pantovčak po mandat za sastavljanje nove Vlade. No, pitanje je što će biti s nacionalnim manjinama.

 

  • parlamentarni izbori održani su 17. travnja – 20. je dan nakon izbora

  • konstituirajuća sjednica Sabora najkasnije se mora održati 19. svibnja

  • za formiranje vladajuće većine potrebno je 76 ruku

  • najbliži većini su HDZ i Domovinski pokret (DP) koji danas sastankom nastavljaju formalne pregovore

  • klub zastupnika nacionalnih manjina održali su svoj sastanak i potom se sastali sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem

Tijek događanja:

22:01 Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić pratio je novu rundu pregovora HDZ-a i DP-a, a o nastavku istih razgovarao je s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem.

 

"Nakon današnjih pregovora naznačili smo zajednički stav da se sada broj ministara i članova Vlade ne mogu izmjeriti nekom apotekarskom vagom. Nastojimo u partnerskom i konstruktivnom ozračju doći do rješenja", rekao je Milić.

Više o razgovoru možete pročitati OVDJE.

21:47 Izvori sa sastanka na kojem se dogovara vladajuća koalicija rekao je da nije jasno hoće li svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta podržati HDZ.

"Pitajte Josipa Jurčevića hoće li dati svoj potpis za Plenkovića. Navodno ih ima još koji će izletjeti", rekao je za Jutarnji list.

Izvori tvrde da će Plenković imati dovoljno potpisa, i to najmanje od još dvoje zastupnika manjina, dok su pak drugi sugovornici iz buduće vladajuće većine uvjereni da će još četvero zastupnika, bez SDSS-a, biti potpisnici za Plenkovića kao mandatara.

"Najmanje su dvojica spremna dati svoje potpise, a ostali će vidjeti kako će se stvar dalje razvijati, odnosno ovisit će o tome koliko će potpisa nedostajati, ali i o strukturi Vlade. Ako nedostaje potpisa, onda i mi želimo svoje mjesto za stolom, a ne da se o nama pregovara", istaknuo je sugovornik Jutarnjeg.

19:45 Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić pratio je novu rundu pregovora HDZ-a i DP-a, a o nastavku istih razgovarao je s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem. Što mu je on otkrio o sastavaljanju parlamentarne većine pročitajte ovdje.

18:20 Završio je sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta. Mario Radić iz DP-a obratio se javnosti.

"Sigurno se na prvom sastanku ne može sve dogovoriti, neke stvari ćemo sutra  dogovarati. A hoćemo li dogovoriti, o tom potom. Nemam ja što biti optimističan ili ne. Idemo pričekati, gotovo je kada je stvarno gotovo", kazao je Radić te dodao:

"Podudaramo se u 70, 80 posto programskih načela. Dogovor mora biti kompletan, sveobuhvatan, sutra ćemo krenuti. Ne bih govorio jesu li četiri ili nisu četiri resora. Mi smo stavove u nekim stvarima približili. Mislim da možemo biti optimistični. Imamo obrise nove parlamentarne većine".

Pročitajte i ovo Domovinski pokret stigao u Banske dvore Naveo ministarstva Nova runda pregovora, Penava otkrio što DP traži od HDZ-a: "To nas jako zanima..."

Nije jasna pozicija manjina i SDSS-a.

"Nemojte govoriti SDSS i manjine, to nije istoznačnost. SDSS je dobio možda dvadesetak posto glasova. Što se tiče manjinskih prava imamo slična razmišljanja. A nigdje u Ustavu ne piše da je SDSS manjina", kazao je Radić pa naglasio:

"Jasno su vam Bilek i Milić ranije rekli tko će biti dio većine, a SDSS nije u tom dijelu. Mislim da sam vam dao odgovore na sva pitanja".

"Srpska nacionalna manjina ima velika prava, imamo njihove pripadnike na svojim listama”, odogovorio je Radić na upit novinara o problemu DP-a sa SDSS-om, SNV-om i Novostima.

“Mislim da ta vrsta novina nije za financiranje novcem iz vlade. Novinari koji se bave istraživačkim radom, a ne pisanjem o manjinama, ne vidim zašto bi bili tako financirani”, zaključio je.

Pred novinare je stao i Marko Milić iz HDZ-a.

"Kao što smo prošli tjedan najavili, nakon neformalnih konzultacija i održavanja dana grada sastali smo se u Banskim dvorima i približili stajališta po brojnim pitanjima. Ovaj tjedan ćemo imati obrise nove parlamentarne većine koju će predvoditi HDZ kao izborni pobjednik treći put zaredom. Mislim da ćemo to i ostvariti ovaj tjedan. Sutra nastavljamo razgovore s predstavnicima DP-a. Postoji puno točaka oko kojih imamo podudarna razmišljanja, oko nekih možda i ne. Vjerujem da ćemo postići suglasje", rekao je Milić.

Andrej Plenković, Ivan Penava Marko Milić Foto: DNEVNIK.hr

"Nismo razgovarali o resorima, tek sad pričamo oko pojedinih resora. Partneri koji su svih ovih osma godina podržavali HDZ podržavat će nas i dalje. I to je neupitno", dodao je.

17:03  Andrej Plenković može računati na dovoljan broj ruku zastupnika nacionalnih manjina. No čijih i koliko točno još ne otkrivaju. Zna se samo da među tim rukama neće biti tri zastupnika SDSS-a. Svi zajedno ostaju u istom saborskom klubu. Zaključak je to sastanka koji je tehnički premijer Plenković održao s klubom zastupnika nacionalnih manjina.

S Markova trga uživo se javio Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV.

"Nekoliko minuta nakon 16 sati na Markovu trgu pojavio se pregovarački tim Domovinskog pokreta koji u ovim trenucima pregovara s Andrejem Plenkovićem o sastavljanju nove Vlade. Očito se otišlo toliko daleko da se može razgovarati i o resorima. Nešto o tome natuknuo je Ivan Penava uoči sastanka", izvijestio je Krešić.

Može li se napokon reći da imamo novu parlamentarnu većinu?

"Sudeći prema svemu očito je da imamo novu parlamentarnu većinu. Danas je uostalom i manjinski zastupnik Vladimir Bilek rekao da Plenković mođe računati na više od 76 ruku i bez Vesne Vučemilović. Međutim, tko točno čini tu većinu još nije poznato. Mnogo je tu još zavrzlama. DP kaže da nije s SDSS-om, a Plenković pak da ih se nije odrekao. Sve se svodi na jedno pitanje - ako klub manjinaca ostane jedinstven kao što uporno tvrde, hoće li biti dijelom vladajućih ili dijelom oporbe? Hoće li odlaziti na sastanke koalicije u Banske dvore ili na sastanke oporbe u Saboru? Ukoliko ne budu redovni na sastancima oporbe, onda je jasno i da Milorad Pupovac podržava zajedno sa SDSS-om Ivana Penavu i Domovinski pokret i Andreja Plenkovića", naglasio je Krešić.

16:50  Ivan Penava otkrio je uoči sastanka u Banskim dvorima što Domovinski pokret traži od HDZ-a. Više pročitajte ovdje.

16:10 Pregovarački tim Domovinskog pokreta kojeg čine Mario Radić, Ivan Penava, Josip Dabro i Damir Barna stigao je u Banske dvore na pregovore s HDZ-om.

Andrej Plenković, Ivan Penava Domovinski pokret stigao u Banske dvore Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Andrej Plenković, Ivan Penava Domovinski pokret stigao u Banske dvore Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

15:40 - Nakon 'manjinaca' u Banske dvore stižu i predstavnici Domovinskog pokreta u 16 sati. Iako čelnik te stranke koja raspolaže s 13 osvojenih mandata, Ivan Penava, ne očekuje da će današnji sastanak značiti i kraj pregovora, kako je dan ranije kazao, moguće je da bi konačno mogli dogovoriti barem neke obrise buduće Vlade.  

14:40 Sastanak osam zastupnika nacionalnih manjina s HDZ-ovcima i tehničkim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima potrajao je u utorak gotovo dva i pol sata, a završio je zaključkom da će više od jednog zastupnika Kluba dati podršku Plenkoviću za mandatara buduće Vlade, ali SDSS neće. 

Pročitajte i ovo Vladimir Bilek - 2 Sastanak s premijerom Manjinci: "Više od jednog zastupnika će dati Plenkoviću glas za mandatara, ali ne i SDSS"

14:20 Demografija, energetika, poljoprivreda i kultura, četiri su resora za koja je Domovinski pokret ozbiljno zainteresiran preuzeti ih pod svoje okrilje u novoj Vladi RH, rekao je izvor iz DP-a, ali i HDZ-a za Jutarnji.

DP je izračunao da im u novoj državnoj administraciji treba pripasti točno 20 posto svih izvršnih funkcija.

"U pregovore su ušli sa svojom formulom koja je zapravo omjer broja glasova koje je na izborima osvojio Domovinski pokret u odnosu na ukupan broj glasova koje su osvojile sve stranke koje će činiti novu Vladu. A taj omjer je 20 posto. I sada traže ekvivalentan broj ministarstava. Vjerujem da će na koncu dobiti tri ministarstva, ali ne i kulturu. Ministarstvo kulture im premijer Plenković jednostavno neće dati. Sukladno toj formuli, tražit će i određeni broj državnih tajnika u ministarstvima, određen broj direktorskih mjesta u državnim tvrtkama, a sigurno i jednog potpredsjednika Vlade", kaže izvor iz HDZ-a.

Spremni smo im, kaže, dati tri resora.

13:40 Iako je HDZ-ov Davor Ivo Stier ranije rekao da će se danas razgovarati o ministarstvima, Mario Radić iz Domovinskog pokreta kaže da pregovori nisu u toj fazi.

"Mi tek pregovaramo o odnosu snaga koji se mora postaviti i u Vladi i Saboru te saborskim odborima. Niti resore niti konkretna imena nismo stavljali na stol", rekao je Radić za Telegram.

12:40 U Banskim dvorima u tijeku je sastanak tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s osam zastupnika nacionalnih manjina oko njihove odluke o tome podržavaju li ga kao mandatara za sastavljanje nove Vlade, hoće li i na koji način participirati u većini ili će se držati sa SDSS-om.

U Banske dvore su oko podneva stigli Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Amir Hodžić, Veljko Kajtazi te tri zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, a nitko od njih prije sastanka s HDZ-om nije davao izjave.

U zgradu Vlade su kao dio pregovaračkog tima HDZ-a ušli zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, a viđen je i Plenkovićev savjetnik Robert Kopal koji je ubrzo izišao iz zgrade.

12:10 "Već danas ćemo izaći s okvirnim konceptom našeg sporazuma i dogovora oko formiranja vladajuće većine nakon čega bi slijedilo i imenovanje Vlade Republike Hrvatske. Ono što je važno reći jest da je nama glavni koalicijski partner Domovinski pokret, ali HDZ će, kao što je to radio u proteklih osam godina, nastaviti i surađivati s klubom zastupnika nacionalnih manjina", poručio je HDZ-ov Branko Bačić u izjavi za medije u Glini.

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Razgovori i pregovori FOTO Penavinih 14: Tko su ljudi koji bi mogli odlučiti o novom hrvatskom premijeru?

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe

Što su neki iz DP-a govorili uoči izbora?

12:00 "Kad, uskoro, zli ljudi s vlasti odu, ljudi će se čuditi kako im se mogao dogoditi takav pogrešan tip. Kako je mogao dospjeti ondje onako neautentičan Hrvat, lažni demokrat, prikriveni grubijan i nasilnik skriven iza finih manira, čovjek bez ljubavi za narod koji je vodio; zatirač slobode umjesto donositelj slobode. Ali, kad jednom ode, svi ćemo reći isto: Kako pogrešan tip! Ali, kad Plenković – i njegova sjena Milanović – odu, a s njima konačno zadnji dašak komunističkog mentaliteta, napokon ćemo – vrlo brzo početi podizati našu Hrvatsku. Oslobađati je konačno od stega, jarmova, podlosti, zloća, jada, laganja, zatiranja svega hrvatskog… Ekonomija će sama uzletjeti, državne institucije će ozariti susretljivost, ljudskost, pristupačnost…"

Pisao je tako samo dva dana prije izbora Stipo Mlinarić Ćipe, jedan od najistaknutijih ljudi DP-a - podsjetio je u objavi na Facebooku Mislav Kolakušić, koji je mandat u Saboru osvojio u partnerstvu s DP-om, no odmah je poručio da suradnja s HDZ-om ne dolazi u obzir.

"Iz Mlinarićeve objave može se iščitati opravdani i najdublji prijezir prema Andreju Plenkoviću. Unatoč tomu, Domovinski pokret već danima pregovara s tim istim Andrejem Plenkovićem kao budućim mandatarom i postavljaju mu se smješni uvjeti, ali njegova pozicija se ne dovodi u pitanje. Ova retorika osvojila je mandate i umjesto da smo otišli na nove izbore, oni su odlučili pregovarati s neautentičnim Hrvatom, lažnim demokratom, čovjekom bez ljubavi za narod, zatiračom slobode i pregovarati uvjete pod kojim su ipak spremni dići ruku za njega. Za što? Za dvije godine vlasti u kojima neće napraviti apsolutno ništa osim se kompromitirati i nestati kao što su nestali svi prije njih koji su pružili ruku spasa HDZ-u", poručio je Kolakušić.

 

11:30 U tijeku je sastanak predstavnika zastupnika nacionalnih manjina, koje u podne na sastanku čeka predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

"Pomak u odnosu na prošli tjedan"

10:00 "Pomak je učinjen u odnosu na prošli tjedan i mislim da smo bliži većini", rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta (DP) kojega su novinari o tijeku pregovora pitali na svetkovini Sv. Dujma u Splitu gdje se okupio i veliki broj političara, a među njima je bila i ministrica kulture i medija u tehničkoj Vladi Nina Obuljen Koržinek. Hoće li i iduće godine biti u Splitu na ovom događaju kao ministrica, pitali su je novinari, a ona je samo odvratila da će uvijek nastojati doći u Split.

9:30 Sastanak manjinskih zastupnika trebao bi početi u 11 sati, a nakon njega bi trebalo biti jasnije tko će od njih i na koji način podržati većinu HDZ-a i DP-a. Manjince potom čeka sastanak s Andrejem Plenkovićem, a njega zatim nova runda pregovora s DP-om nakon koje bi trebale biti poznate konture nove većine i Vlade.

Pročitajte i ovo Sabor RH Promjene na Markovu trgu FOTO Svi šefovi hrvatskog parlamenta: Znate li tko su sve bili predsjednici Sabora?

9:00 Domovinski pokret u roku od 10 dana očekuje konstituirajuću sjednicu Sabora, piše Index

Tko će biti novi ministri?

8:05 Danas će se između HDZ-a i DP- razgovarati o ministarstvima, kazao je HDZ-ov Davor Ivo Stier. "Poslijepodne će biti razgovori između HDZ-a i DP-a gdje će se ući dublje koje su politike koje će nova Vlada provoditi i koji ljudi to mogu provoditi kao ministri", kazao je Stier za HRT.

7:20 Na zadnja tri sastanka s HDZ-om Domovinski pokret (DP) je odbijao razgovarati o podjeli resora, ustvrdio je politički tajnik DP-a i član pregovaračkog tima stranke Josip Dabro za Dnevnik Nove TV.

"Nama je bitno usuglasiti ključne točke programa koji je DP predstavio prije izbora. Trebamo biti korektni i konstruktivni te usuglasiti i programske točke druge strane. Mislim da će to biti prva tema, a važno je imati i kontrolni mehanizam o poštivanju programskih točaka ako dođe do potpisivanja koalicijskog sporazuma.“

Plenković tvrdi da ima 76 ruku

7:10 Klub zastupnika nacionalnih manjina održat će svoj sastanak i potom bi trebali razgovarati sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

Već se zna da Plenković može računati na ruku mađarske nacionalne manjine, ali njihov predstavnik nije želio reći znači li to će podržati većinu HDZ-a i DP-a neovisno o tome što na kraju odluče ostali zastupnici nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

7:00 HDZ-ovi dosadašnji partneri - HSLS, HNS, HSU i HDS podržali su predsjednika HDZ-a i tehničke Vlade Andreja Plenkovića za mandatara. Upitan što je SDSS-om u budućoj većini, odnosno hoće li participirati ili će biti izvan nje, Plenković je u ponedjeljak rekao da već sada imaju više od 76 zastupnika koji su ih spremni podržati i dodao kako će voditi računa da se prava nacionalnih manjina poštuju jednako kao i danas.

6:50
Domovinski pokret (DP) i HDZ, koji sada imaju najveće šanse za sastavljanje nove Vlade, danas formalno nastavljaju pregovore. SDP je potvrdio da oni prekidaju razgovore s DP-om.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković puhovski za dnevnik.hr Plenković je razbio manjince: "Domovinski pokret? Od sada idu samo prema dolje"

Teku rokovi

6:40 Neovisno o rokovima za sastavljanje Sabora, tu je i sastavljanje Vlade. Mandatar, koji za to mora predsjedniku Republike donijeti 76 potpisa, nakon što mu se da povjerenje, ima 30 dana da sastavi Vladu.

Ako nema 76 potpisa, predsjednik mu može produžiti rok za još 30 dana, a ako ni tada ne uspije, onda mandat za sastav Vlade može povjeriti drugoj osobi. Ako se ni tada ne bi formirala Vlada, predsjednik Republike donosi odluku o raspuštanju Sabora i imenuje privremenu nestranačku Vladu.

6:30 Rok u kojem se nakon izbora mora sazvati sjednica Hrvatskog sabora je 20 dana, dakle do 19. svibnja. Sjednicu saziva predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je ranije najavio da će se držati rokova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene