Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno jutro u Saboru

Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje"

Aktualno Galerija Saborska rasprava o lex AP - 1 Saborska rasprava o lex AP - 1 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Saborska rasprava o lex AP - 2 Saborska rasprava o lex AP - 2 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Saborska rasprava o lex AP - 3 Saborska rasprava o lex AP - 3 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Saborska rasprava o lex AP - 4 Saborska rasprava o lex AP - 4 Foto: Damjan Tadic / CROPIX +5 Saborska rasprava o lex AP - 5 Galerija 1/10 >>
U Hrvatskom saboru danas se raspravlja o takozvanom lex AP.

 

  • saborski zastupnici raspravljaju o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona

  • izmjenama se u Zakon uvode femicid i rodno uvjetovano nasilje nad ženama

  • izmjene su zbog dijela o curenju informacija prozvane "lex AP"

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

11:43 Dalija Orešković je ustvrdila da je čitavo pravosuđe otišlo u krivom smjeru.

"Jako je važno imaju li građani lopovsku Vladu ili ministre koji će štititi njihova lipa radost na funkciji glavnog državnog odvjetnika. Vi ste zabili zadnji čavao u lijes pravne države koja nikada u pravom smislu nije niti postojala. I kolike god povišice Plenković davao uoči izbora, HDZ im jedno nikada neće moći jamčiti – pravnu državu, učinkovito pravosuđe i lopove u Remetincu", rekla je, nakon čega joj je Jandroković zbog prekoračenja vremenskog ograničenja prekinuo govor.

Orešković je odgovorila HDZ-ova zastupnica Nataša Tramišak.

"Zaista je nedopustiv ovakav govor mržnje u sabornici. Izlazimo iz okvira svega što je dozvoljeno. S ovim ste ipak pretjerali i ne možete nas sve optuživati da smo lopovi, ali vi cijelu svoju političku karijeru gradite na mržnji prema HDZ-u i svemu što ima veze s HDZ-om", napomenula je, na što se nadovezao i HDZ-ovac Rade Šimičević.

"Kolegice, vi ste zapravo zarobljeni u mraku vlastite duše. Sve što kažete je vaša mržnja prema ljudima s desne strane. Nije u redu da je cijeli vaš fokus stvoren na mržnji i na neuspjesima vaše profesionalne i političke karijere", zaključio je.

11:10 SDP-ova Sabina Glasovac je podsjetila da HDZ tvrdi da izmjenama Kaznenog zakona želi poslati poruku da se bori protiv nasilja nad ženama, a onda pitala ministra Malenicu kakvu poruku šalje HDZ kada Anđelka Stričaka, koji je dva puta prijavljen za obiteljsko nasilje, postavlja za nositelja liste u trećoj izbornoj jedinici.

"On nije proglašen krivim, a prijaviti svatko može svakoga za bilo što", odgovorio je Malenica, nakon čega se na njezino pitanje nadovezao i HDZ-ov zastupnik Marin Mandarić.

"Čim nešto piše na portalu, odmah je netko kriv. Vi tako vidite tu situaciju? Protiv čovjeka ništa nije pokrenuto, a odmah je kriv? Ja nisam za takvu državu, a nisu ni Hrvati i to će pokazati na izborima", ustvrdio je.

"Tvrdite da se stalno objavljuju afere. Navedite jednu"

10:37 Nakon izlaganja ministra Malenice uslijedile su replike saborskih zastupnika.

"Vi ste jučer izjavili: 'Svaki tjedan možemo vidjeti neku korupcijsku aferu u Zagrebu ili u Holdingu.' Problem je u tome što je to laž i teška kleveta. Ja vas pozivam da to ponovite i u Saboru i da navedete te afere. Ako se ne možete sjetiti njih sedam, navedite ih pet. Ako se ne možete sjetiti njih pet, navedite barem jednu", rekao je zastupnik Možemo! Damir Bakić.

Ministar, međutim, nije želio navoditi afere, nego je samo ustvrdio da se neće s Bakićem o tome diskutirati u Saboru.

"Postoje nadležna tijela koja utvrđuju postojanje ili nepostojanje kaznenih djela, ali informacije o aferama izlaze u javnost", odgovorio je Malenica. 

10:25 Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je nakon stanke predstavio izmjene i dopune Kaznenog zakona.

10:04 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je pauzu koja će trajati do 10:20.

9:56 Dalija Orešković smatra da je lex AP teški udar na slobodu govora u Hrvatskoj.

"Kada je država okupirana od strane mafije na vlasti, to više nije neovisna država kakvu smo sanjali kada smo ju stvarali. Jedini cilj HDZ-a je iskorištavanje države za svoje osobne potrebe. To je HDZ", ustvrdila je.

"Ako postoji zajednički minimalni nazivnik s vaše strane, a to su korupcija i krađa, mora postojati zajednički nazivnik i na drugoj da bi vam se stalo na kraj", dodala je.

"Zakon je pokušaj skrivanja HDZ-ove pljačke"

9:50 Katarina Peović iz Radničke fronte rekla je da ušutkavanje ljudi često dovede do toga da se njihov govor pretvori u krik.

"Prvo pokušavate prekidati govor, onda ga pokušate zabraniti, a onda slijede dječje reakcije. Nije vam strano nabacivati se blatom na političke neistomišljenike potpunim lažima, ali pojava inicijala A. P. vam je problem", istaknula je.

Pročitajte i ovo Grafiti Nepoznati autor U blizini škole u kojoj je počinjen masakr osvanula čestitka Vučiću: "Srbija je vječna..."

9:45 Grbinu je odgovorila HDZ-ova Majda Burić.

"Vi u maniri dokazanog očajnika širite laži i izmišljotne. Trideset država Vijeća Europe ima slične ili strože zakone od ovog. Osim toga, vi nikada niste objasnili svoju potencijalnu osobnu korupciju mafijaškog prokurista u tvrtki u kojoj ste bili angažirani", ustvrdila je.

9:38 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da podržava izmjene koje se tiču nasilja nad ženama, ali da se to koristi kako bi se moglo izglasati nešto opasno.

"Zakon je gušenje slobode medije, gušenje slobode govora i pokušaj da se sakrije HDZ-ova pljačka. Vi ćete ga vjerojatno izglasati, ali će on, uz Ivana Turudića, nakon izbora odmah biti ukinuti", rekao je.

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "On je izdajica" Propagandistica Kremlja sasula opasne prijetnje: "Za pet godina ova zemlja neće postojati"

8:34 Na današnjoj sjednici Hrvatskoga sabora zastupnici će raspravljati o izmjenama Kaznenog zakona, te zakona o kaznenom postupku i o zaštiti od nasilja u obitelji čija je temeljna intencija daljnje suzbijanje nasilja nad ženama, radi čega se uvodi i posebno kazneno djelo femicida.

Uz femicid, uvodi se i pojam rodno utemeljenog nasilja nad ženama, koje se propisuje kao otegotna okolnost pri počinjenju kaznenog djela. Kod novog kaznenog djela, curenja informacija iz sudskih istraga, tj. neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, uvrštena je odredba kojom se isključuje protupravnost postupanja ako je ono počinjeno radi javnog interesa, zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežito javnom interesu.

Pročitajte i ovo Donald Trump Preizbori Superutorak dobitan za Trumpa: Pogledajte u kojoj je državi jedino izgubio

I dok oporba u tome vidi zastrašivanje medija, te je zakon nazvala "lex AP", iz Vlade to opovrgavaju i ističu da počinitelji toga kaznenog djela mogu biti isključivo sudionici postupka, što novinari nisu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene