Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje nad ženama

Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve"

Aktualno Galerija Pravda za žene - 5 Pravda za žene - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pravda za žene - 4 Pravda za žene - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pravda za žene - 3 Pravda za žene - 3 Foto: DNEVNIK.hr Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a Foto: DNEVNIK.hr +2 Andrea Marić, forum žena SDP-a Galerija 1/7 >>
Pravda za žene žrtve nasilja, tražila se pred Palačom pravde. Za veće kazne, više edukacije i bolju prevenciju. Svoje traumatično iskustvo podijelila je jedna od njih s novinarkom Dnevnika Nove TV Anjom Perković.

Odlučila je da je dosta, zatražila razvod i tada je krenuo horor. "Žrtva sam nasilja, ekonomskog, fizičkog i psihičkog. Dijete nisam vidjela od 24.2.,a kao i svaka žena mislite da će u braku biti bolje, a sada tek shvaćam koliko sam zlostavljana bila", rekla je žrtva nasilja.

Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj. Iako je već osuđivan i bio je dio političkih afera, ostala je i bez djeteta.

"Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve. Prikazali su me kao zadnjeg monstruma, a protiv mene se vode tri kaznena djela", nadodala je žrtva.

Sigurnost žrtve, prikupljanje dokaza, punu odgovornost počinitelja i strože kazne, tražile su se pred palačom pravde uz transparente i zapaljene svijeće jer samo u prošloj godini ubijeno je devet žena. A implementacija Istanbulske konvencije treba ubrzanje.

"Vlada ne čini dovoljno i mora ići na popravni. Navedeno je 17 točaka sto vlada mora napraviti da bi se stalo na kraj ovakvim oblicima nasilja", rekla je Andrea Marić, iz Foruma žena SDP-a.

Iz resornog ministarstva odgovaraju da su od ratifikacije osnovali šest novih skloništa, brojne edukacije i sredstva veća od milijun i pol eura. Okupljeni traže još. Dio oporbe smatra da su izmjene obiteljskog zakona kozmetičke.

"Da odustanemo tražiti izgovore za nasilnike, i tražiti krivnju u žrtvama, sto se u Hrvatskoj prečesto događa", rekla je Ivana Kekin, saborska zastupnica.

"Tragedija je i sramota što u javnosti nema prave osude nasilja", smatra Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik.

"Ima modrica, ima šamara, ali ima i prekrivanja i bez institucija koje nažalost ne postoje jer su uzurpirane od strane Andreja Plenkovića nema ni normalnosti ni oštre osude", rekao je Hajdaš Dončić.

Prema podacima policije prošle godine do studenog je prekršajno prijavljeno gotovo 7000 nasilnika, s 2 100 kaznenih djela - nasilja u obitelji.

"Hrvatska je treća u EU po broju ubijenih žena na milijun stanovnika i stanje je alarmantno", rekla je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica.

Za kazneno djelo nasilja u obitelji kazna je do tri godine zatvora, a za teško ozljeđivanje i do osam. U završnoj su fazi izmjene paketa zakona koje bi trebale uvesti novo kazneno djelo, veće kazne i specijalizirane suce.

Pročitajte i ovo 47-godišnjakinja držala pse u nehumanim uvjetima osumnjičena 47-godišnjakinja UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Strašne scene kraj Zagreba: Mrtve životinje na zapuštenom imanju, spasitelji ne mogu zaustaviti suze

Forum žena SDP-a ocijenio je da se Istanbulska konvencija loše provodi te poručio kako treba promijeniti način djelovanja institucija, postrožiti kazne počiniteljima i raditi na prevenciji i obrazovanju.

Okupljeni su zapalili svijeće za devet žena koje su ubijene 2023. te su razvili transparent "Slobodne i ravnopravne!" i čitali dijelove Ustava RH, Istanbulske konvencije, Kaznenog zakona te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Izrazio zabrinutost Papa Franjo u novogodišnjoj propovijedi poslao snažnu poruku: Posebno se osvrnuo na jedan problem

Okupljanje je održano četvrti mjesec za redom, a povod je, kako je rečeno, slučaj gdje je počinitelj silovanja nad članicom obitelji manje kažnjen zbog olakotne okolnosti da je odlikovani branitelj te slučaj pokušaja zataškavanja ubojstva djevojke od strane policajca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene