Postoji mogućnost da kompletan vrh obavještajno-pravosudno-policijskog aparata u Hrvatskoj završi u samoizolaciji. Tko preuzima vođenje tih institucija?


U petak je zbog potvrđene zaraze koronavirusom kod SDP-ova Franka Vidovića u samoizolaciji zavšio dio članova saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Među njima i šefica DORH-a, njezin zamjenik i ravnateljica USKOK-a.

Vezani članci Dezinfekcija ruku Odvjetniku prijeti kazna od 10.000 kuna zbog dezinficijensa. No to nije jedini apsurd na hrvatskim sudovima Prazni džepovi Predlaže se uvođenje novog poreza: Ovakav nesklad na planeti nikada nismo imali, potrebni su hitni potezi

Tko će preuzeti njihove poslove razjasnio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Ovlasti se prenose na pomoćnike ili zamjenike, što se poglavito odnosi na DORH i MUP. Što se tiče Sabora, Sabor ima predsjednika i pet potpredsjednika, tri iz vladajuće koalicije te po jednog iz oporbe i manjina. U slučaju da svih šestero završi u samoizolaciji čeka se da prvi od njih ozdravi i vrati se na posao. U tom vremenu ne bi bilo plenarnih sjednica.

Puno veći problem Sabor ima s glasovanjem iz samoizolacije, što se i jutros vidjelo kad je 14 zastupnika glasovalo iz izolacije. Zbog toga će idući tjedan biti održana sjednica predsjedništva Sabora kako bi se iznašao najbolji model za glasovanje i izbjegli tehnički problemi poput ovog jutros", objašnjava Jarak. 

"Sabor ima dvotjednu pauzu. Kažu da je to uobičajena jesenska stanka. Neće biti plenarnih sjednica, ali će zastupnici moći normalno raditi, održavati sjednice odbora i konferencije za medije", rekao je još Jarak. 

U MUP-u su nam odgovorili da u slučaju samoziolacije za rukovoditelje najvišeg ranga neće biti zastoja u sustavu rukovođenja i odlučivanja je postoji institut zamjenika i pomoćnika.

Iz DORH-a kažu da im rad neće biti doveden u pitanje jer je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek završila u samoizloaciji.

Zakon o državnom odvjetništvu propisuje da ju mijenja prvi zamjenik i još 24 zamjenika koji čine najuži tim glavne državne odvjetnice. Osim toga, ona ima mogućnost veći dio svojih poslova obavljati od kuće koristeći sredstva elektroničke komunikacije. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju