Skraćeno je vrijeme samoizolacije
Skraćeno je vrijeme samoizolacije Foto: DNEVNIK.hr

Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je preporuke za testiranje, postupanje s kontaktima i završetak izolacije i samoizolacije.

Vezani članci Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19" Franz Letica Ugostitelji nakon objave novih mjera: ''Ja nemam za božićnice svojim radnicima. I to mi je najtužnija činjenica danas''

Prema odluci Ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19 skraćuje se s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom te za njih samoizolacije i dalje traje 14 dana.

Klinički kriteriji za prestanak izolacije bolesnika koji ima simptome jest minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene lijekova i poboljšanje ostalih simptoma.

Osoba koja je identificirana kao bliski kontakt oboljele osobe, a u posljednja tri mjeseca imala je potvrđen nalaz na COVID-19, ne treba ići u samoizolaciju.

Više o novim preporukama čitajte ovdje.