Skraćeno je vrijeme samoizolacije
Skraćeno je vrijeme samoizolacije Foto: DNEVNIK.hr

Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je preporuke za testiranje, postupanje s kontaktima i završetak izolacije i samoizolacije.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Na sjednici VNS-a razgovarali i o obveznom cijepljenju: "Moramo učiniti sve da se protiv korone cijepi najveći broj građana" Otpadne vode U Hrvatskoj počelo korištenje ''alata za rano upozorenje'': Koronavirus otkriva nekoliko dana prije pojave simptoma

Prema odluci Ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19 skraćuje se s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom te za njih samoizolacije i dalje traje 14 dana.

Klinički kriteriji za prestanak izolacije bolesnika koji ima simptome jest minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene lijekova i poboljšanje ostalih simptoma.

Osoba koja je identificirana kao bliski kontakt oboljele osobe, a u posljednja tri mjeseca imala je potvrđen nalaz na COVID-19, ne treba ići u samoizolaciju.

Više o novim preporukama čitajte ovdje.