Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jandroković održao konferenciju

Zastupnici se pobunili zbog tehničkih problema s glasovima iz samoizolacije pa ih zbunio Grmojin zahtjev za ukidanje imuniteta

Zastupnik i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Franko Vidović (SDP) pozitivan je na koronavirus, pa u Saboru razmišljaju o odgodi za danas planiranog glasanja.

Svi zastupnici koji su s Frankom Vidovićem u srijedu bili na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas nisu došli u Sabor. Je li i kome od njih određena mjera samoizolacije, nije poznato.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Saborski Klub HDZ-a, koji je danas trebao zasjedati, odgodio je tu sjednicu. ''Učinili smo to zbog pogoršane epidemiološke situacije i činjenice da se za 70-ak zastupnika, u dvorani gdje inače zasjedaju, ne može održati propisana distanca'', objasnio je glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok.

Iako se spekuliralo o mogućoj odgodi glasanja, predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice rekao je da će glasati prema planu. Ipak, u Saboru nije išlo sve po planu.

Problemi s glasovima iz samoizolacije

Zastupnici koji su u izolaciji ili samoizolaciji glasali su elektronski iz svojih domova, no zbog tehničkih problema nisu svi mogli glasati.

Zbog toga je u jednom trenutku SDP-ov Peđa Grbin zatražio da se pričeka s nastavkom glasanja, barem dok se ne uspostave tehničke mogućnosti, kako bi svi glasovi bili uključeni u ukupno zbroj glasova.

U isto je vrijeme i jedna saborska zastupnica, koja na sjednici sjedi na balkonu Sabora, kazala da se ovakvim glasanjem šalje loša poruka u javnosti. ''Ne možemo ovako stihijski odlučivati tko će glasati jer šaljemo jako lošu poruku javnosti, a to je da nije svaki glas jednako važan i da se može jedan glas čuti, a drugi ne'', govorila je s balkona.

Vikanje s balkona nije u poslovniku

Gordan Jandroković je kazao da je i sam u dilemi treba li nastaviti s glasanjem. Tada se javio i zastupnik Tomislav Tomašević, kojemu Jandroković nije dao govoriti jer se ne poziva na poslovnik.

''Kolegica je vikala s balkona, to isto nije definirano poslovnikom. Ne može se svatko sjetiti i govoriti što hoće. Izvolite sjesti, nema poslovničke mogućnosti. Kako vi sad imate ideju tako sigurno ima i drugih 130 zastupnika nešto reći, a to nije predviđeno poslovnikom'', rekao je predsjednik Sabora Tomaševiću. Dodao je da nije ni Grbinu dopustio da govori.

''Odite na balkon pa vičite, ne znam što da vam kažem. Izvolite sjesti'', poručio je Jandroković Tomaševiću i kazao da će se pričekati nekoliko minuta dok se ne riješe tehnički problemi.

Problemi zbog Grmojina zahtjeva

Nakon stanke Sabor je nastavio s glasanjem. Jandroković je kazao da su se dvojica Mostovih zastupnika, Miro Bulj i Nikola Grmoja, vratili u Sabornicu jer im ipak nije izrečena mjera samoizolacije. Ostali zastupnici iz samoizolacije odrekli su se svog prava na glasanje.

U nastavku glasanja raspravljalo se i o zahtjevu Nikole Grmoje da mu se ukine imunitet. Mandatno-imunitetno povjerenstvo taj je zahtjev odbilo, a zastupnici se danas nisu mogli usuglasiti zaključivši da je riječ o presedanu u Hrvatskom saboru. Jandroković je predložio da se o tome glasa neki drugi put, kada se u Klubu zastupnika usuglase o svom stavu. 

Jandroković održao konferenciju

Gordan Jandroković nakon sjednice Sabora održao je konferenciju za medije na kojoj je objasnio zašto Sabor ide na dvotjednu stanku.

Kazao je da je riječ o jesenskoj stanci koja se održava svake godine, kao i da ne pamti je li se ikada dogodilo da nije bilo stanke.

''To nije tako samo u Hrvatskoj nego i u drugim državama'', rekao je Jandroković. Dodao je i da je ''sasvim logično'' da se oporba buni protiv vlasti.

''Povjerenje je na vladajućoj većini i mi smo dobili povjerenje građana. Nastojimo što je bolje upravljati državom, pa i Saborom. Ne onemogućavamo rad oporbenim zastupnicima'', poručio je.

Dodao je i da je jedan od razloga za stanku činjenica da je dio zastupnika i zaposlenika Sabora u samoizolaciji ili izolaciji.

Osvrnuo se i na napad pred Vladom te ga oštro osudio, kao i verbalni napad na novinarku N1 i profesoricu Alemku Markotić.

''To sve izgleda jako šokantno i ružno. Mi smo dužni zaštiti i institucije i predstavnike medija i one koji rade svoj savjestan posao. Poruke mržnje koje sam čuo da su upućene prema Stožeru su mi neshvatljive. Zazivati to da će se djeca sramiti onoga što ljudi u Stožeru rade nije korektno, to pridonosi stvaranju napetosti i klime u društvu'', poručio je.

Je li HDZ odgovoran za radikalizam?

Na pitanje vidi li u radu HDZ-a odgovornost za radikalizam o kojemu se govori nakon napada na Markovu trgu, Jandroković kaže da je HDZ, posebice otkad je Plenković na čelu stranke, učinio puno da se smanje tenzije u državi.

''U povijesti su se događale razne stvari. I SDP nosi svoju odgovornost, i ovi koji huškaju na druge. Ali koncentrirajmo se na ovaj tren, nemojmo gledati unazad, nego unaprijed'', rekao je Jandroković.

''Građani danas biraju između onih koji nude mržnje i napad, i onih koji žele prevladati te razlike. Nama nedostaje rasprave, uvažavanja, pa ako se i ne slažemo politički, to nije razlog da dižemo puške jedni na druge'', kaže predsjednik Sabora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene