Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Konstruktor'

Sutkinja zbog privatnih razloga prekinula suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na splitskome Općinskome sudu danas je nastavljeno suđenje Željku Žderiću, Josipu Kuzmaniću, Berislavu Bešiću i Ivici Mladineu, optuženima u slučaju Konstruktora za zloporabu ovlasti od travnja 1992. do kraja 1996. godine u pretvorbi te građevinske tvrtke.

Današnjim nastavkom suđenja bilo je predviđeno ispitivanje dvoje svjedoka, bivšega voditelja radova u Građevnom poduzeću 'Konstruktor' Bartula Bekavca i bivše voditeljice pravne službe u toj tvrtki Meri Soko, ali je pri davanju iskaza svjedokinje Soko sutkinja Ivana Bilušić prekinula svjedočenje zbog, kako je rekla, privatnih razloga, a sutra će se nastaviti s ispitivanjem te svjedokinje.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Bartul Bekavac, koji je početkom 90-ih godina bio i zamjenik predsjednika sindikata u Građevnom poduzeću 'Konstruktor', rekao je kako su u toj tvrtki početkom 90-ih godina 'na mnogim rukovodećim mjestima bili kadrovi srpske nacionalnosti koji su ga napustili zbog ratnih okolnosti'.

'U razdoblju od 1990. do 1992. u Konstruktoru je bila konfuzna situacija, često je dolazilo do blokade računa poduzeća te se nisu mogli dobivati novi poslovi, mehanizacija je bila zastarjela, a osim toga, bilo je i ratno stanje', rekao je Bekavac. Po njegovim riječima, na poticaj sindikata općinske vlasti Splita tada utemeljuju upravni odbor Građevnog poduzeća 'Konstruktor' radi spašavanja radnih mjesta. U taj su upravni odbor imenovana i četvorica optuženih.

'Sindikat je od članova upravnog odbora tražio da se odgodi stečaj GP 'Konstruktor' kako bi se dobilo na vremenu za prijelaz radnika u novoutemeljenu tvrtku 'Konstruktor inženjering', što se i dogodilo', dodao je Bekavac. Istaknuo je kako mu nije poznato kako je obavljena pretvorba GP 'Konstruktor' u tvrtku 'Konstruktor inženjering' ni kako je tvrtka 'Konstruktor inženjering' prodana Projektnom birou - bivšemu Konstruktorovu OUR-u (Organizacija udruženog rada).

Meri Soko, koja je bila voditeljica pravne službe u GP 'Konstruktor' od 1990. do 1992., a tu je dužnost nastavila obavljati i u novoutemeljenoj tvrtki 'Konstruktor inženjeringu', svjedočila je kako je početkom 90-ih godina zbog teškoga stanja u GP 'Konstruktor' i gubitaka u poslovanju zbog blokade računa upravni odbor odlučio utemeljiti tri tvrtke: 'Konstruktor inženjering', koji se bavio građevnim radovima, 'Konstruktor standard', koja se bavio smještajem i prehranom radnika, te Projektni biro, koji se bavio komercijalnim poslovima.

'Novoosnovana tvrtka 'Konstruktor inženjering', kojoj nije bio blokiran račun, dobivala je na natječajima više poslova', rekla je Soko. Po njezinu svjedočenju, upravni odbor donio je odluku o prodaji svih 100.000 dionica 'Konstruktor inženjeringa' tvrtki Projektnom birou jer se vjerovalo da će Projektni biro moći platiti te dionice. Projektnom birou bila je dodijeljena gradnja zgrade osnovne škole u Stobreču, koju je on poslije toga dodijelio na gradnju podizvođaču radova 'Konstruktor inženjeringu'.

Tijekom 1994., objasnila je Soko, 'Konstruktor inženjering' daje kredit Projektnom birou, koji mu je zauzvrat ustupio dionice koje je od njega prije bio otkupio te je tako 'namirio kreditna potraživanja 'Konstruktor inženjeringa''.

'Nije mi poznato kako je došlo do sklapanja tog ugovora da 'Konstruktor inženjering' sudjeluje u kreditiranju Projektnog biroa', rekla je Soko i dodala kako je upravni odbor 'Konstruktor inženjeringa' radnicima odlučio prodati dionice nad kojima je ta tvrtka stekla vlasništvo pošto joj ih je ustupio Projektni biro. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene