Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statusna konferencija

Suđenje Gotovini i Markaču: Hoće li Žalbeno vijeće odobriti uvođenje novih dokaza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Haagu se sutra održava druga statusna konferencija u žalbenom postupku u predmetu generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Vijeće konferenciju saziva bez posebno utvrđenog dnevnog reda.

Veliku pozornost izazvao je nedavni zahtjev međunarodnih eksperata za statusom prijatelja suda. Žalbeno vijeće o tome još nije donijelo konačnu odluku. U Haagu se oko toga, ali i uvođenja novih dokaza, vodi velika pravna polemika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nisu mi rekli ništa ružno' Šljivančanin čestitao generalima: 'Hrvati su nam održali lekciju iz dostojanstva' Slika nije dostupna SA SMIJEŠKOM DOČEKALI SLOBODU EKSPLOZIJA SREĆE U HRVATSKOJ - SLAVI SE SLOBODA GENERALA!

Žalbeno vijeće uskoro će razmatrati zahtjev obrana Gotovine i Markača za uvođenjem novih dokaza. Rokovi su ekstenzivni, a odluke se donose sporo. Stoga je i teško predvidjeti kad će početi finalna rasprava o žalbi.

'Mi smo aplicirali zajedno sa obranom Gotovine da se uvedu kao novi dokazi zapisnici sa sjednica Vrhovnog vojnog savjeta Republike Srbije, gdje je bilo govora o iseljavanju stanovništva s područja Krajine i koje zapravo teze su potpuno drugačije od onih koje su prihvaćene od strane raspravnog vijeća. Tako da su to vrlo bitni dokazi', rekao je Goran Mikulčić branitelj Mladena Markača.

>> Alaburić i Sloković: Podnesak za Gotovinu i Markača može utjecati na sudsku odluku

Sud je nedavno odbio zahtjev obrana za dva obvezujuća naloga: Srbiji za Miloševićeve transkripte te Bruxellesu za dnevnike europskih promatrača iz ljeta 1995. Veliku pozornost, ne samo u javnosti već i u pravnoj struci, izazvao je zahtjev 12-orice američkih britanskih i kanadskih eksperata za dobivanjem statusa prijatelja suda.

Oni, podsjetimo, pišu da Žalbeno vijeće presudu generalima treba ukinuti. Tvrde da ta presuda u cijelosti derogira međunarodno ratno i humanitarno pravo, te dovodi u pitanje pravo na obrambeni rat.

Glasnogovornik tužiteljstva danas nije želio stati pred TV kameru, ali je potvrdio da se tužitelj protivi zahtjevu eksperata da postanu 'prijatelji suda'. Argument tužiteljstva pred Žalbenim vijećem je: međunarodni eksperti vrednuju činjenice, a ne primjenu prava.

Prijatelji suda ili amici curiae nisu treća strana u postupku. Oni su po statusu svojevrsni konzultanti sudskog vijeća. Za zahtjev međunarodnih eksperata odvjetnici nisu znali dok nije stigao na sud.

'Obrane sa zahtjevima za status amici curiae nemaju nikakve veze', rekao je Mikulčić te dodaje kako je zahtjev za stausom prijatelja suda podnijela i Hrvatska. Sadržaj nosi oznaku tajnosti. Glasnogovornica suda Nerma Jelačić tu je temu odbila komentirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene