Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SA SMIJEŠKOM DOČEKALI SLOBODU

EKSPLOZIJA SREĆE U HRVATSKOJ - SLAVI SE SLOBODA GENERALA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije poništilo je udruženi zločinački pothvat!

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Generali na slobodi VIDEO Hrvatski dan za povijest u JEDNOJ MINUTI! Slika nije dostupna Reakcije na presudu Nevjerojatni naslovi srbijanskih medija!

Hrvatski generali napustili su zatvor u Scheveningenu, a poslijepodne se očekuje njihov dolazak u Zagreb.

General Markač, kako isto doznajemo, danas vjerojatno neće odmah u Đurđevac pa se branitelji organiziraju kako bi autobusima došli na doček generalima u Zagreb.

>> PRATITE UŽIVO Sve bliže Hrvatskoj: Generali konačno NAPUSTILI zatvor, čeka ih Vladin zrakoplov u Rotterdamu!

'Izričem oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Antu Gtovinu i oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Mladena Markača', rekao je sudac Theodor Meron na kraju izricanja pravomoćne presude te zatražio da se odmah puste na slobodu.

Generali Gotovina i Markač tako su oslobođeni optužbi za progon kao zločin protiv čovječnosti, deportaciju kao zločin protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja, ratovanja, razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti te okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zapovjedna odgovornost, odnosno alternativni oblik odgovornosti nije utvrđena na pravi način, pa niti za to nisu mogli biti osuđeni.

'Gotovina je poduzeo sve razumne mjere kako bi uveo red. U slučaju Gotovine nije postojao nikakav veliki postupak koji bi predstavljao osnovu za kaznenu odgovornost. Žalbeno vijeće ne vidi zaključak raspravnog vijeća koje bi išao u prilog osuđujućoj presudi u vidu alternativnog oblika odgovornosti', rekao je sudac Meron.

Legitimni napadi ne mogu biti okarakterirani kao deportacija.

Djelomično se prihvaća žalba Gotovine i Markača i poništava se navod da su napadi na četiri grada bili protupravni. 'Poništava se nalaz o postojanju udruženog zločinačkog pothvata', rekao je sudac Theodor Meron.

Preinačuje se dio osuđujuće presude. Poništava se nepravomoćna presuda o sudjelovanju u udruženom zločinačkom pothvatu. Ostavlja se otvorena mogućnost izricanja osuđujuće presude po vidu alternativne odgovornosti. Na primjer, odgovornost nadređenog.

>> Oduševljenje na trgovima: Heroji, a ne zločinci!

'Pravda je danas zadovoljena i to je ono što je najbitinije. Generali Gotovina i Markač danas su slobodni ljudi, nevini ljudi. Današnja presuda itekako će definirati povijest događaja u ratu 90-ih', rekao je odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić.

'Čovjek mora biti sretan jer je obavljen posao, jer je to naša dužnost', rekao je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić. O izvojenim mišljenima dvojice sudaca koji su imali različita mišljenja na konačnu odluku komentirao je kako to nije neuobičajeno. 'To je očito bio sukob mišljenja, to nije neuobičajeno, morat ćemo još pogledati u čemu se njihova mišljenja razlikuju', rekao je odvjetnik Mikuličić.

U Haagu je bio i prijatelj te prvi odvjetnik generala Markača Miroslav Šeparović. 'Ja ne mogu opisati svoje osjećaje. Ja sam njegov odvjetnik i prijatelj, moram reći da je pravda pobijedila, skinuta je stigma zločinačkog pothvata, pokazalo se da se nije postojao plan protjerivanja srpskog stanovništva. Generali su slobodni i Domovinski rat je izborio još jednu pobjedu, ovaj put pravnu', rekao je Šeparović.

'Gotovina i Markač su napravili sve što su mogli. Mislim da je prvostupanjsko vijeće pogriješilo, krivo presudlio, mi smo napali tezu o artiljeriskom napadu. Sudsko vijeće je samo izmislilo standard za krivnju generala koja nije imala uporište u nikavoj postojećoj sudskoj praksi', rekao je Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe.

'Ne mogu vjerovati kavu smo podršku imali od branitelja u Hrvatskoj. Moj jedini cilj u timu je bio da se vratim u Hrvatsku s Markačem i hvala Bogu top će se danas dogoditi', rekao je odvjetnik iz Markačeva tima Tomislav Kuzmanović.

S reporterkom Dnevnika Nove TV, Kristinom Buljubašić, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, uoči presude generalima Gotovini i Markaču, razgovarao je Josip Klemm iz Udruge specijalne policije.

'Hrvatski branitelji su doista zajedno i doista jedinstveni. To smo jučer i pokazali. Ovdje političari ne trebaju govoriti, ali trebaju biti uz svoj narod. Hrvatski branitelji su se dostojanstveno borili u Domovinskom ratu i zato smo ovdje. Bez obzira što se danas dogodilo u Haagu, naši generali su nevini ljudi', poručio je Klemm prethodno konačnoj odluci Suda.

Nakon izricanja presude gošća u studiju Dnevnika Nove TV Jadranka Sloković je komentirala kako je to bila jedina moguća pravna odluka. 'Velika stvar, dogodilo se ono što se s pravnog aspekta moglo očekivati. Pretpostavka o postojanju zločinačkog pothvata temeljilo se na protuzakonitom granatiranju u svrhu progona srpskih civila, to nije dokazano. Sud je zaključio i da ni je bilo napada , a s time ni udruženog zločinačkog pothvata', rekla je Jadranka Sloković. Presuda je savršena i pravno jedina moguća. Zaključak o zločinačkom pothvatu ne stoji i prvostupanjski sud je silno pogriješio', kaže Jadranka Sloković.

>> 'Dečkima ovdje nije bilo ni mjesto!'

Silno iznenađenje i radost! Ovom presudom se vraća red u međunarodne odnose', rekao je povjesničar i stručni svjedok na haškom sudu Mladen Ančić, također gost u studiju Dnevnika Nove TV.

Prije godinu i sedam mjeseci prvostupanjsko vijeće Haškoga suda osudilo je generala Antu Gotovinu na 24, generala Mladena Markača na 18 godina zatvora, a generala Ivana Čermaka oslobodio svake odgovornosti za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. Danas je žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine izreklo pravomoćnu presudu Gotovini i Markaču o žalbi kojom su hrvatski generali osporavaju sve bitne dijelove prvostupanjske presude.

>> Zadnji sati prije presude: Generali zajedno kuhaju i druže se

Naime, prvostupanjskom presudom, kojom je Haški sud 15. travnja 2011. proglasio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivima za zločine u Oluji, utvrđeno je postojanje udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj, prema obrazloženju presude, bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.
Gotovinu i Markača sud je proglasio krivim kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te ih proglasio krivim za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za prisilno premještanje.

Koje su sve opcije i njihove posljedice?

Osim slučaja skupine optuženih kosovskih Albanaca u predmetu "Haradinaj i drugi", do sada predhaškim sudom nije bilo slučaja da žalbeno vijeće donese novu presudu preuzimajući ulogu prvostupanjskog vijeća. U više navrata presuda je vraćena prvostupanjskim vijećima na određivanje nove visine kazne.

>> Tijek procesa: Evo što je zapravo tvrdilo tužiteljstvo, a što obrana

Mladen Markač u pritvoru Haškoga suda bio je od 11. ožujka 2004. no, kako je puštan na privremenu slobodu, do objave pravomoćne presude imao je gotovo 2.060 pritvorskih dana, odnosno nešto više od pet i pol godina dok general Gotovina, koji je u pritvor stigao kasnije - 10. prosinca 2005. godine i nije izlazio na privremenu slobodu, do objave pravomoćne presude ima gotovo 2.540 pritvorskih dana, odnosno gotovo sedam godina.

Žalbeno vijeće Haaškoga suda do sada je donijelo ukupno 57 presuda pri čemu je u 32 slučaja potvrdio presude koje su donijela prvostupanjska vijeća.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene